• Română
  • English
28 martie – 2 aprilie 2017 / Cinema Muzeul Țăranului & Cinema Elvire Popesco / ediția a 7-a

NOVACIÉRIES

Regie: 
(LA)HORDE
17'
Cinema Elvire Popesco - Miercuri, 29 Martie, 2017 - 18:00
Cinema Muzeul Țăranului - Joi, 30 Martie, 2017 - 20:30
Scenariu: 
(LA)HORDE: Brutti / Debrouwer / Harel / Signoret
Distribuție: 
Garance Coquart, Ylva Falk, Loïc Vinciguerra, Théo Michallet, Edgar Scassa
Imagine: 
Kaname Onoyama
Montaj: 
Édouard Mailaender
Sunet: 
Baptiste Marie
Coloană sonoră: 
Richard Frances, Maxime Daoud, Adrien Daoud
Producător: 
(LA)HORDE
Producție: 
Cité Du Design, Biennale Internationale du Design de Saint-Étienne, Saint-Étienne Métropole, Commune de Saint-Chamond, (LA)HORDE
Premieră românească
Cu Novaciéries, artiștii de la colectivul (LA)HORDE propun o re-interpretare a unui dans post-internet, într-un spațiu ce pare a fi o hală dezafectată. Jumpstyle, dansul născut din mainstream-ul Hardcore, își datorează existența postărilor pe youtube, dar chiar dacă parcursul său e o poveste captivantă în sine, autorii decid să nu se oprească prea mult asupra subiectului. În schimb, construiesc un film în care combină performance-ul și cinema-ul pentru a trasa un portret coregrafic și metafizic al lumii post-industriale. Dansatori mascați execută săriturile caracteristice în spații pustii. Două motostivuitoare se alătură cu mișcări sincronizate grațios, oameni și mașini dansând împreună pe muzica imnului Hardcore Hardcore to the Bone convertit în lamentație lirică. Din când în când, în structură se întrețes video-uri postate pe youtube sau pe alte platforme de video-sharing, anunțând parcă o eră post-cinematografică. (Adina Marin, BIEFF 2017)
Regizor: 

(LA)HORDE

(LA)HORDE este un colectiv de trei artiști: Marine Brutti, Jonathan Debrouwer și Arthur Harel. Activitatea lor artistică include regie de film, instalații video, performance, regie de scenă și creații coregrafice. (LA)HORDE creează universuri instabile și ficțiuni halucinante, care provoacă spectatorul cu privire la modul în care acesta trăiește și înțelege creația artistică. Laitmotivul creațiilor (LA)HORDE este contestarea și modificarea codurilor diverselor teritorii artistice precum arta contemporană și living art.

Contact: 
lahorde.collectif[at]gmail[dot]com
Festivaluri, premii: 
  • International Film Festival Rotterdam 2016
  • Clermont-Ferrand International Short Film Festival 2016
  • Cinedans - Dance on Screen Festival Amsterdam 2016
  • Silver Lynx Award for Best Experimental Short - New Directors/New Films, Portugal 2016
  • Choreoscope - Festival Internacional de Cine de Danza de Barcelona, Spain 2016
  • Dance Film Festival Vol.4! Kiev 2016
  • Festival Screedance Scotland at Centre for Contemporary Arts Glasgow 2016
Statement-ul regizorului:
Intenția noastră a fost să explorăm căi prin care se poate insufla viață și noutate în modul în care e filmat dansul. Există o mare deschidere în ceea ce privește dansul, prezența sa e puternică și foarte mediatizată, dar lucrurile se opresc la un nivel superficial, de spectacol. În acest film am decis să creăm un performance pentru autodidacți, care să îi învețe cum își pot concentra și menține energia timp îndelungat. ((LA)HORDE)
 
Primele filme video despre dansul Jumpstyle de pe YouTube le datorăm tinerilor dansatori care s-au filmat cu webcam-uri la ei acasă. Utilizarea, acel du-te-vino între real și virtual și între online și offline sunt chestiuni fascinante: comunitățile de jumperi s-au născut pe Internet înainte ca membrii lor să aibă ocazia să se cunoască față în față. Internetul a deschis căi pe care aceste dansuri au putut să circule și să fie învățate în afara oricărui cadru instituționalizat. (Marine Brutti de la (LA)HORDE pentru Libération)