45TH PARALLEL

Lawrence Abu Hamdan
Marea Britanie, 2022
15 min.

În interiorul unei clădiri în care pe podea este trasată o linie groasă de frontieră, un monolog meditează asupra unor granițe permeabile și legi impermeabile, reflectând asupra modului în care libera circulație, libera cunoaștere și spațiul liber sunt amenințate.

45th Parallel face o scurtă referință la secvența din Nașul în care Michael intră neînarmat în restaurant și iese din toaletă cu un pistol. FIlmul însuși este un astfel de produs improbabil al pericolului violenței și al istorisirii terorii. Lawrence Abu Hamdan propune o relatare despre granițe înțelese ca niște convenții abstracte, reduse la forma lor primitivă — aici o bandă neagră pe parchet laminat — precum și despre acerbitatea instituțională care ajută aceste granițe să-și mențină autoritatea. O graniță e cu atât mai puternică cu cât diferența dintre teritoriile pe care le demarchează e mai mare. În realitate, granița nu e ceva care păstrează distanța între lumi, ci care o creează. (Emil Vasilache)

Data proiecție și locație

Sâmbătă, 30 Septembrie | 18:30

Cinema Elvire Popesco, Bd. Dacia, nr. 77
Cumpără bilet

Premii și festivaluri

Lawrence Abu Hamdan

Lawrence Abu Hamdan este un jurnalist de investigație independent  care colaborează cu Private Ear. Investigațiile sale se preocupă în primul rând cu sunetul și cu lingvistica și au fost folosite ca probe în procesele Tribunalului pentru Azil și Imigrație din Regatul Unit și, împreună cu colegii săi cercetători de la Forensic Architecture, ca elemente de pledoarie pentru organizații precum Amnesty International și Defence for Children International. Abu Hamdan și-a obținut doctoratul în 2017 la Goldsmiths College University of London, iar în 2021 a devenit profesor universitar în cadrul Universității Johannes Gutenberg din Mainz, unde și-a dezvoltat proiectul de cercetare airpressure.info. A fost în trecut bursier la Universitatea din Chicago și la New School, New York.

 • Fișa tehnică
 • Producție și distribuție
 • DISTRIBUȚIE: Mahdi Fleifel
 • SCENARIU: Lawrence Abu Hamdan
 • IMAGINE: Jarred Alterman
 • ÎNREGISTRARE SUNET: Jon Mendel
 • DESIGN DE SUNET: Adam Laschinger
 • MONTAJ: Inneke Van Waeyenberghe, Jarred Alterman
 • COMPOZITOR: Susan Alcorn Lobato
 • PRODUS DE: LONO Studio
 • PRODUCĂTOR: Luke W Moody

Phantom Landscapes

Toate filmele →

SOLMATALUA

Rodrigo Ribeiro-Andrade | Durata 15 min.

Într-o odisee onirică cu accente afrodiasporice, peisaje și alei se întâlnesc la răscrucea timpului. Solmatalua parcurge o călătorie amețitoare prin teritorii ancestrale și contemporane, un voiaj mistic care recuperează amintiri și care caută viitoruri posibile.

NEWEST OLDS

Pablo Mazzolo | Durata 15 min.

The Newest Olds transformă peisajele iconice ale orașului Detroit, zguduind din temelii clădirile și prăbușind granițele fizice, politice și senzoriale dintre Canada și Statele Unite prin tehnici și procedee alchimice, prin efecte realizate din cameră și prin intervenții asupra peliculei.

IT’S A DATE

Nadia Parfan | Durata 6 min.

Kiev, anul 2022. În zori, o mașină rulează cu o viteză amețitoare prin oraș. Filmat dintr-un unghi de cameră subiectiv, într-un singur cadru nemontat, acest remake contemporan al filmului lui Claude Lelouch C'etait un rendez-vous surprinde toate emoțiile care se pot resimți în timpul unei stări de urgență cauzată de război.

DESERT DREAMING

Abdul Halik Azeez | Durata 12 min.

Urmărind migrația forței de muncă către Orientul Mijlociu și impactul microeconomic al unor schimbări majore ca neoliberalizarea economiei din Sri Lanka în anii '70, Desert Dreaming sfidează, prin intermediul culturii populare și al amintirilor intime și anecdotice, narațiunile monolitice ale istoriei personale și ale educației musulmane din clasa de mijloc.

CHASING THE SUN: EL SHATT

Ana Bilankov | Durata 19 min.

Utilizând materiale din arhive croate și internaționale, care se întrepătrund cu imagini actuale ale acestui non-loc deșertic, Chasing the Sun: El Shatt încearcă să pună cap la cap niște amintiri fragmentare. Simultan, filmul colectează date istorice despre El Shatt, cea mai mare tabără de refugiați din deșertul Sinai din Egipt în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

45TH PARALLEL

Lawrence Abu Hamdan | Durata 15 min.

În interiorul unei clădiri în care pe podea este trasată o linie groasă de frontieră, un monolog meditează asupra unor granițe permeabile și legi impermeabile, reflectând asupra modului în care libera circulație, libera cunoaștere și spațiul liber sunt amenințate.

Meniu