AQUERONTE

Manuel Muñoz Rivas
Spania, 2023
26 min.

La bordul unui feribot, mai mulți pasageri traversează un râu de pe un mal pe altul. Legănați de valuri, călătoria lor peste ape se prelungește la nesfârșit, țărmul de destinație se îndepărtează, iar magnitudinea spațiului se estompează. Poate că singura certitudine este mișcarea însăși.

Luându-și numele de la un râu cu rezonanță mitică, Aqueronte suprapune ecourile legendei peste o călătorie cu feribotul în sudul Spaniei. Granițele dintre timp și spațiu se pierd în imaginile filmate pe peliculă de 16mm, ajungând să se confunde în tonurile amețitoare de albastru care domină filmul. Toți pasagerii cad într-un somn adânc, ca sub o anestezie indusă de dilatarea nesfârșită a spațiului și timpului. Prinși în visare, călătoria trece aproape pe nesimțite, iar, la trezire, pasagerii au ajuns deja la liman. Aqueronte e un exemplu de slow cinema care, prin delocalizare și atemporalitate, câștigă o conotație mitică, dar care privește și către valențe cotidiene, cu nerăbdarea îndrăgostiților care vor să izoleze momentul în timp. (Emilian Lungu)

Data proiecție și locație

Joi, 28 Septembrie | 20:30

Cinemateca Eforie, Strada Eforie 2
Cumpără bilet

Premii și festivaluri

Manuel Muñoz Rivas

Manuel Muñoz Rivas este un cineast stabilit în Spania. El alternează proiectele sale de film cu scrierea de scenarii și cu montajul pentru filmele altora. Munca sa ca regizor se concentrează asupra regiunii spaniole Andaluzia, acordând o atenție deosebită calităților estetice și poetice ale peisajului și potențialului fotogenic al chipului uman. Abordarea sa urmărește să transceadă etichetele sau convențiile de gen (ficțiune sau documentar) și privilegiază un „cinema al prezenței” în fața unui „cinema al reprezentării”. Primul său lungmetraj, El Mar Nos Mira De Lejos, a avut premiera în 2017 la Berlinale, în secțiunea Forum.

  • Fișa tehnică
  • Producție și distribuție
  • REGIE, SCENARIU, PRODUCȚIE: Manuel Muñoz Rivas
  • DOP: Mauro Herce / Manuel Muñoz Rivas
  • MONTAJ: Manuel Muñoz Rivas
  • ÎNREGISTRARE SUNET: Joaquín Pachón
  • DESIGN DE SUNET: José Homer Mora / Luiz Lepchak
  • MIXAJ DE SUNET: Alejandro Castillo
  • PRODUCĂTOR EXECUTIV: Manuel Muñoz Rivas
  • MANAGER DE PRODUCȚIE: María Gisèle Royo

Heaven Can Wait

Toate filmele →

YOU MADE ME SEE THE SKY

Luis Esguerra Cifuentes | Durata 20 min.

Un grup de prieteni decide să viziteze o pădure de la marginea orașului, în ciuda avertismentelor și a restricțiilor cu privire la un mușchi bizar care a invadat recent zona. Ei se joacă, cântă și își etalează liber corpurile în acest spațiu în care realitatea se deformează treptat, împletindu-se cu poveștile, fanteziile și visele lor.

WHY ARE YOU IMAGE PLUS?

Diogo Baldaia | Durata 9 min.

Într-un sat mic și sărac, un Sfânt local domnește autoritar peste tărâmul abisului, împiedicând morții să vorbească cu apropiații lor care se află încă în viață. Ima, o fetiță moartă, încearcă să-l găsească pe Sfânt și să-i ceară să o lase să vorbească cu bunica sa dragă.

BIRDSONG

Anouk De Clercq | Durata 16 min.

Două păsări într-o lume diafană. Ele cheamă soarele în cântec, până ce o eclipsă scoate la iveală stelele. Birdsong este o încercare de a vedea în sfârșit începutul, o meditație asupra unei lumi care există fără noi, un paradis de după dispariția omului, un fel de dragoste la ultima vedere.

AQUERONTE

Manuel Muñoz Rivas | Durata 26 min.

La bordul unui feribot, mai mulți pasageri traversează un râu de pe un mal pe altul. Legănați de valuri, călătoria lor peste ape se prelungește la nesfârșit, țărmul de destinație se îndepărtează, iar magnitudinea spațiului se estompează. Poate că singura certitudine este mișcarea însăși.

ALEGRÍAS RIOJANAS

Velasco Broca | Durata 19 min.

Spovedania unui oftalmolog e întreruptă atunci când preotul său e nevoit să plece de urgență. După un accident fatal de mașină, sufletul nemuritor al oftalmologului ajunge într-un purgatoriu medieval populat de către creaturi grotești, stigme și diavoli.

Meniu