BEAR

Morgane Frund
Elveția, 2022
19 min.

Un proiect aparent inofensiv – digitizarea arhivelor unui cineast amator care și-a făcut un hobby din filmarea urșilor – se transformă într-un proces cu totul diferit atunci când aceste imagini dezvăluie mai mult decât simple peisaje naturale. O reflecție asupra puterii privirii și a violenței sale voyeuriste.

Cum deconstruiești activ privirea masculină? Cum o combați, mai ales când aceasta încearcă să devină opacă? În Bear, Morgane Frund încearcă să găsească un răspuns la aceste întrebări atunci când descoperă că arhiva pe care o digitizează conține zeci de cadre obiectificatoare ale unor femei necunoscute, surprinse în spațiul public de către un amator vârstnic care pare să fie prototipul bătrânelului simpatic. Frund relevă, totodată, și una dintre condițiile fundamentale, ontologice ale cinemaului nonficțional, fie că vorbim de metoda documentaristică clasică, fie de lucrul cu materiale găsite și cu arhivele: nu vei putea intui niciodată ceea ce urmează să descoperi, nici încotro se pot îndrepta lucrurile. (Flavia Dima)

Data proiecție și locație

Joi, 28 Septembrie | 18:00

Cinemateca Eforie, Strada Eforie 2
Cumpără bilet

Premii și festivaluri

Morgane Frund

Morgane Frund s-a născut la Lausanne, în Elveția. A studiat filmologia, limba engleză și limba germană în cadrul UNIL (Universitatea din Lausanne). Între 2019 și 2022 a urmat un program de licență în cadrul departamentul video al HSLU (Hochschule Luzern, Design & Kunst). E activă în domeniul filmului documentar, al eseului video și al artelor performative.

  • Fișa tehnică
  • Producție și distribuție
  • SCENARIU: Morgane Frund
  • CINEMATOGRAPHY: Samuel Röösli
  • MONTAJ: Selin Dettwiler
  • MUZICĂ: Peter Leipold
  • SUNET & DESIGN DE SUNET: Kathleen Moser
  • PRODUCĂTOR: Volko Kamensky
  • PRODUS DE : Volko Kamensky, Studienrichtung Video, Hochschule Luzern

Against Invisibility

Toate filmele →

SENSITIVE CONTENT

Narges Kalhor | Durata 8 min.

În 2022, după moartea lui Mahsa Amini în tot Iranul au izbucnit proteste în favoarea drepturilor femeilor și împotriva autoritarismului, acestea fiind reprimate violent de către regimul de la Teheran. Folosind filtrele de conținut de pe social media ca o metaforă centrală, Sensitive Content explorează statutul martorului în epoca modernă, precum și modul în care documentăm nesupunerea civică și evenimentele istorice.

NOCTURNE FOR A FOREST

Catarina Vasconcelos | Durata 16 min.

În Portugalia secolului al 15-lea, un grup de călugări catolici construiește un zid de fortificare împrejurul unei păduri, interzicându-le femeilor să treacă de acesta.

MAST-DEL

Maryam Tafakory | Durata 17 min.

Două femei într-un pat. Vântul bate în fereastră, iar una dintre ele își amintește de o veche întâlnire la cinema. Un cântec de dragoste care n-ar trece niciodată de cenzură, Mast-del vorbește despre corpuri și dorințe interzise atât în interiorul, cât și în afara cinematografiei iraniene de după revoluție.

JILL, UNCREDITED

Anthony Ing | Durata 18 min.

Una dintre cele mai prolifice actrițe de figurație din întreaga lume, Jill Goldston a rămas până acum relativ necunoscută, în ciuda unei filmografii impresionante. Filmul de montaj al lui Anthony Ing recuperează imaginea și opera sa într-o manieră emoționantă, sărbătorind atât contribuțiile ei artistice, cât și cinematografia modernă și cultura pop.

BEAR

Morgane Frund | Durata 19 min.

Un proiect aparent inofensiv - digitizarea arhivelor unui cineast amator care și-a făcut un hobby din filmarea urșilor - se transformă într-un proces cu totul diferit atunci când aceste imagini dezvăluie mai mult decât simple peisaje naturale. O reflecție asupra puterii privirii și a violenței sale voyeuriste.

ALL MY SCARS VANISH IN THE WIND

Angélica Restrepo, Carlos Velandia | Durata 14 min.

Printre amintiri deopotrivă intruzive și căutate, o femeie aude o invocație neliniștitoare ce vine din străfundurile ființei sale. Un strigăt de ajutor enigmatic, care devine treptat inteligibil, o ghidează către rana originară și către copilul din sine, transformându-se în propriul său protector.

Meniu