BIRDSONG

Anouk De Clercq
Belgia, 2023
16 min.

Două păsări într-o lume diafană. Ele cheamă soarele în cântec, până ce o eclipsă scoate la iveală stelele. Birdsong este o încercare de a vedea în sfârșit începutul, o meditație asupra unei lumi care există fără noi, un paradis de după dispariția omului, un fel de dragoste la ultima vedere.

Birdsong este un videopoem construit în jurul unui stol de păsări care cântă un cântec în armonie cu o lume pustie. În timelapse, toate se află în sinergie cu ciclurile care încep ș-apoi se termină: mișcarea continuă a cerului, soarele ce intră și iese din eclipsă, măcălendri care migrează, dispărând și apărând în cadru, și lasă în urma lor un cântec imuabil. Prezența trilului lor este permanentă, ea existând de dinainte de om și rezistând, probabil, chiar după dispariția sa. În esență, un cântec pentru un viitor nou și plin de speranță, departe de un prezent al unui cer intoxicat. O meditație asupra unei lumi din care omul lipsește, un paradis în construcție. (Emilian Lungu)

Data proiecție și locație

Thursday, 28th of September | 20:30

Cinemateca Eforie, Strada Eforie 2
Cumpără bilet

Premii, festivaluri și expoziții

Anouk De Clercq

Anouk De Clercq explorează potențialul limbajului audiovizual de a crea lumi posibile. Lucrările sale recente au la bază ideea utopică de „empatie radicală”. Operele sale au fost prezentate în cadrul unor instituții și festivaluri ca Tate Modern, Centre Pompidou, Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofia, MAXXI, Centre d’Art Contemporain Genève, BOZAR, Festivalul Internațional de Film de la Rotterdam, Berlinale, Ars Electronica. A obținut mai multe premii, printre care Premiul Illy la Art Brussels în 2005 și Prix Ars Electronica Honorary Mention în 2014. Este afiliată Facultății de Arte de la University College Ghent în calitate de profesor invitat. Este membru fondator al Auguste Orts și inițiatoare a Monokino.

  • Fișa tehnică
  • Producție și distribuție
  • VIDEO: Anouk De Clercq
  • ANIMAȚIE: Thomas De Brabanter
  • MUZICĂ: Michaël Bussaer
  • TIPOGRAFIE: Vessel
  • CU SPRIJINUL: Concertgebouw Brugge, De Singel & Het Collectief
  • PRODUS DE: Auguste Orts

Heaven Can Wait

Toate filmele →

YOU MADE ME SEE THE SKY

Luis Esguerra Cifuentes | Durata 20 min.

Un grup de prieteni decide să viziteze o pădure de la marginea orașului, în ciuda avertismentelor și a restricțiilor cu privire la un mușchi bizar care a invadat recent zona. Ei se joacă, cântă și își etalează liber corpurile în acest spațiu în care realitatea se deformează treptat, împletindu-se cu poveștile, fanteziile și visele lor.

WHY ARE YOU IMAGE PLUS?

Diogo Baldaia | Durata 9 min.

Într-un sat mic și sărac, un Sfânt local domnește autoritar peste tărâmul abisului, împiedicând morții să vorbească cu apropiații lor care se află încă în viață. Ima, o fetiță moartă, încearcă să-l găsească pe Sfânt și să-i ceară să o lase să vorbească cu bunica sa dragă.

BIRDSONG

Anouk De Clercq | Durata 16 min.

Două păsări într-o lume diafană. Ele cheamă soarele în cântec, până ce o eclipsă scoate la iveală stelele. Birdsong este o încercare de a vedea în sfârșit începutul, o meditație asupra unei lumi care există fără noi, un paradis de după dispariția omului, un fel de dragoste la ultima vedere.

AQUERONTE

Manuel Muñoz Rivas | Durata 26 min.

La bordul unui feribot, mai mulți pasageri traversează un râu de pe un mal pe altul. Legănați de valuri, călătoria lor peste ape se prelungește la nesfârșit, țărmul de destinație se îndepărtează, iar magnitudinea spațiului se estompează. Poate că singura certitudine este mișcarea însăși.

ALEGRÍAS RIOJANAS

Velasco Broca | Durata 19 min.

Spovedania unui oftalmolog e întreruptă atunci când preotul său e nevoit să plece de urgență. După un accident fatal de mașină, sufletul nemuritor al oftalmologului ajunge într-un purgatoriu medieval populat de către creaturi grotești, stigme și diavoli.

Meniu