BLACK STRANGERS

Dan Guthrie
Marea Britanie, 2022
8 min.

După ce îi vede numele menționat pe un transcript păstrat în arhivele din Gloucestershire, Dan se aventurează la o plimbare prin pădure în căutarea lui Daniel, un bărbat îngropat în Nympsfield la 31 decembrie 1719 și denumit în document „un străin negru”. Mergând, Dan i se adresează direct lui Daniel, speculând asupra paralelelor dintre el și bărbatul care poartă același nume.

Georges Bataille spunea că teroarea pe care a simțit-o omul văzând un corp asemeni lui deposedat de viață, și deci redus la statutul de obiect, l-a lovit cu o asemenea neliniște încât omenirea a consimțit mai departe să pună sub tabu uciderea de oameni. Scurtmetrajul lui Dan Guthrie, o confesiune intimă, epistolară, către un bărbat decedat care îi poartă atât numele, cât și rănile, ne amintește că în vremuri de conștientizare puternică, alteritatea celorlalți depășește granițele dificile ale corpului nostru, pătrunzându-ne astfel spiritul. Că în miezul dorinței noastre de a îmbunătăți relațiile umane și structurale, se află ascunsă o scânteie terifiantă. Teroarea pieirii. (Emil Vasilache)

Data proiecție și locație

Vineri, 29 Septembrie | 18:00

Cinemateca Eforie, Strada Eforie 2
Cumpără bilet

Premii și festivaluri

Dan Guthrie

Dan Guthrie este un artist și regizor, selecționer de film și scriitor a cărui activitate explorează în mod recurent reprezentarea și reprezentarea eronată a britanicilor de culoare, căutând să examineze în particular modul în care acestea se manifestă în zonele rurale. Printre expunerile recente ale lucrărilor sale se numără proiecții în cadrul Prismatic Ground, Berlinale Forum Expanded și Independent Cinema Office, precum și în cadrul turneului de proiecții Right of Way al LUX. În 2022, a fost laureat al Premiului Michael O’Pray pentru publicistică dedicată imaginii dinamice și a făcut parte din echipa de selecție a celei de-a 18-a ediții a Berwick Film & Media Arts Festival.

  • Fișa tehnică
  • REGIE, MONTAJ, SCENARIU, PERFORMER: Dan Guthrie
  • OPERATOR / COLORIZARE: Nielsan Bohl
  • OPERATOR : Conrad Bohl
  • ASISTENT FILMARE: Elizabeth Jordan
  • ÎNREGISTRARE SUNET / DESIGN DE SUNET: Mae-Li Evans
  • MIXAJ SUNET: Felix Taylor

Vanishing Traces

Toate filmele →

SMOKE OF THE FIRE

Daryna Mamaisur | Durata 22 min.

Portugalia, limba portugheză și o regizoare ucraineană care învață limba și care își asumă rolul unui potențial migrant. Printre limbi străine, printre imaginile unui aici și cele ale unei țări aflate în război, o voce încearcă să pună în cuvinte ce înseamnă starea de exil.

PACIFIC CLUB

Valentin Noujaïm | Durata 16 min.

Pacific Club s-a deschis în 1979 într-un subsol din La Défense — cartierul de afaceri al Parisului. Primul club de noapte destinat arabilor din suburbii; o lume paralelă a dansului, a transpirației, a tinerelor iubiri și a utopiilor de-o noapte. Povestea uitată a acestui club și a unei generații care a visat să se integreze în Franța ne-o povestește Azedine.

GEOMARKR

Chloé Galibert-Laîné | Durata 22 min.

După ce ani de zile a călătorit prin lume cu camera de filmat, Chris Marker a îmbrățișat online-ul ca pe o nouă scenă în care să-și desfășoare explorările sale cinematografice. Ani mai târziu, în lockdown, sute de gameri s-au apucat de GeoGuessr, un joc online care îi invită pe jucători să cutreiere lumea prin intermediul ecranului de calculator.

BLACK STRANGERS

Dan Guthrie | Durata 8 min.

După ce îi vede numele menționat pe un transcript păstrat în arhivele din Gloucestershire, Dan se aventurează la o plimbare prin pădure în căutarea lui Daniel, un bărbat îngropat în Nympsfield la 31 decembrie 1719 și denumit în document „un străin negru”. Mergând, Dan i se adresează direct lui Daniel, speculând asupra paralelelor dintre el și bărbatul care poartă același nume.

WE KNEW HOW BEAUTIFUL THEY WERE, THESE ISLANDS

Younes Ben Slimane | Durata 20 min.

În mijlocul cimitirului de migranți din Zarzis, în sudul Tunisiei, un străin solitar își execută ritualul nocturn, săpând delicat mormintele și veghind asupra sufletelor care se odihnesc. La căderea nopții, el ne dezvăluie obiectele acestora - o colecție de obiecte mărturii ale cicatricilor și poveștilor lor.

Meniu