BLISS.JPG

Emily Rose Apter & Elijah Stevens
USA, 2023
9 min.

Un jurnal de călătorie prin terenurile familiare și nefamiliare ale peisajelor digitale. Îmbinând filmări pe 16 mm ale unor fundaluri de ecran cu peisaje sonore ce provin din locuri de extracție tehnologică – exploatări de metale prețioase, turnătorii, fabrici de microprocesare și ferme de date – Bliss.jpg excavează și examinează locurile geologice și geografice în care se produc lumile noastre virtuale.

În anul 2000 un fotograf american primește de la Microsoft 100 000 de dolari în schimbul drepturilor pentru o fotografie de-ale sale. Imaginea avea să devină memorabilul peisaj pentru desktop-ul a miliarde de computere din întreaga lume. Există cu siguranță ceva neliniștitor în a explora în detaliu o imagine atât de familiară. Asemenea iluziilor optice, Bliss.jpg ne poartă, pixel cu pixel, prin screensaver-ele arhicunoscute ale lumii noastre digitale, lume acum devenită deja aproape antică. Filmul investighează imaginile cu meticulozitate, conștientizând, parcă, faptul că dincolo de ele nu se află nimic. Cu toate acestea, ceva greu de descris atrage cu o forță magnetică camera pe peliculă a celor doi regizori – o forță atotputernică asemănătoare unei găuri negre. (Emil Vasilache)

Data proiecție și locație

Miercuri, 27 Septembrie | 18:00

Cinemateca Eforie, Strada Eforie 2
Cumpără bilet

Emily Rose Apter

Emily Rose Apter este o curatoare și regizoare de film din Brooklyn, New York. Lucrează drept co-director al departamentului curatorial de la Maysles Documentary Center, un microcinematograf și centru educațional non-profit fondat de către Albert Maysles. Emily a curatoriat filme pentru cinematografe, muzee și școli din întreaga țară, inclusiv pentru Spectacle Theater, Peephole Cinema, Muzeul orașului New York, City College, Harlem Stage și Film-Makers’ Cooperative. A publicat texte în Millennium Film Journal, Analog Cookbook și Screen Slate. Temele centrale ale activității sale sunt arhivele, producția culturală, munca, peisajele și luptele colective.

Elijah Stevens

Elijah Stevens este un regizor și producător de film documentar din Brooklyn, New York. În calitate de producător asociat, a produs recent Hollywoodgate (Veneția 2023), King Coal (Sundance 2023), Fire of Love (Sundance 2022; nominalizat la Oscar pentru film documentar 2023) și a coprodus The Invisible Extinction (CPH:DOX 2022). Activitatea sa a fost susținută, printre altele, de către Sundance, DOK Leipzig, The Gotham, DocsBarcelona, DOC NYC, DOK.Forum și Ji.hlava. Între 2019 și 2020, Elijah a fost bursier în cadrul UnionDocs Collaborative Studio. Activitatea sa explorează migrația, tehnologia, geografia și viața în capitalismul recent.

  • Fișa tehnică
  • Producție și distribuție
  • REGIE/MONTAJ: Emily Apter & Elijah Stevens
  • SUNET: Andrew Oedel
  • COLORIZARE: Sean Hanley
  • FILM PROCESSING: Mono No Aware
  • TITLURI: Negativeland
  • PRODUS DE: Emily Rose Apter & Elijah Stevens

Ruins of the Future

Toate filmele →

VISION OF PARADISE

Leonardo Pirondi | Durata 16 min.

Hărțile secolului al XV-lea puteau să reprezinte uneori și realul și imaginarul. Visão do Paraíso pleacă de la o expediție în căutarea unei insule mitice din „Lumea Nouă” și analizează puterea imaginației umane și a simulărilor computerizate de a construi noi medii și de a extinde frontierele lumii fizice către o altfel de „Lume Nouă”.

THE VEILED CITY

Natalie Cubides-Brady | Durata 13 min.

The Veiled City este o simfonie urbană cu accente științifico-fantastice și inspirată de Marele Smog din Londra anului 1952. Realizat din imagini de arhivă, filmul ia forma unor scrisori fictive dintr-un viitor post-apocaliptic. Suntem invitați să înțelegem smogul prin prisma urgenței climatice din prezent și a destinului nostru global.

THE SECRET GARDEN

Nour Ouayda | Durata 27 min.

Locuitorii unui oraș se trezesc într-o dimineață și constată că străzile și piețele sunt invadate de copaci, plante și flori necunoscute. În timp ce Camelia și Nahla investighează originile acestor creaturi noi și ciudate, încep să se petreacă evenimente ciudate și misterioase.

FEEL THE HEAT

Pasi Autio | Durata 9 min.

Noaptea, în pădure, o discotecă cu un singur om - luminile clipesc, păsările cântă, dansul continuă, iar timpul devine irelevant. După ce atmosfera din pădure își atinge apogeul, ea începe să scadă liber și necontrolat. Noaptea nu poate continua la nesfârșit, iar, dimineața, ni se dezvăluie realitatea înconjurătoare.

CENTER, RING, MALL

Mateo Vega | Durata 17 min.

Un triptic pe mai multe voci ce trece prin locuri periferice ale infrastructurii urbane: un centru de date, o șosea de centură și un mall abandonat. Toate cele trei locuri au fost construite în virtutea unor anumite moduri de a înțelege lumea: viziuni ale viitorului și promisiuni ale progresului născute sub influența SUA, viziuni care nu s-au dovedit a fi nimic din utopiile simulate.

BLISS.JPG

Emily Rose Apter & Elijah Stevens | Durata 9 min.

Un jurnal de călătorie prin terenurile familiare și nefamiliare ale peisajelor digitale. Îmbinând filmări pe 16 mm ale unor fundaluri de ecran cu peisaje sonore ce provin din locuri de extracție tehnologică - exploatări de metale prețioase, turnătorii, fabrici de microprocesare și ferme de date - Bliss.jpg excavează și examinează locurile geologice și geografice în care se produc lumile noastre virtuale.

Meniu