OSSOS

Pedro Costa
Portugalia, 1997
98 min.

O adolescentă sinucigașă își încredințează nou-născutul tatălui copilului, un individ tulburat și cu multe datorii, ale cărui acțiuni violente îl poartă pe spectator printr-un tur al mahalalelor prăbușite ale cartierului Fontainhas.

Ossos inaugurează trilogia lui Costa dedicată Fontainhas, cartier al Lisabonei între timp dispărut. Povestea unor tineri aflați într-o continuă luptă pentru supraviețuire și a căror șansă de izbândă e infimă e arătată cu imensă compasiune și tandrețe, într-o ficțiune cu puternice tușe de documentar. Comunitatea din Fontainhas e prinsă într-un mecanism repetitiv al suferinței, al umilinței, al neînțelegerilor umane și al cruzimii care ia de multe ori forme neașteptate. Conflictul nu e doar de ordin social, Costa e mult mai subtil de atât. Trecutul, memoria și umanitatea pură a personajelor sunt în conflict direct cu orice formă de alienare. Lupta pentru demnitate e una zilnică. Oricât am desluși firul narativ, oricâte portrete ale personajelor avem, încercările de a le descifra „misterul” sunt inutile. Putem doar să observăm gesturi de solidaritate, de iubire, de bucurie amestecată cu tristețe, mici momente de grație într-un loc plin de deznădejde. Ca în orice film de Costa, personajele devin mai mult decât o simplă reprezentare, ele fac parte dintr-un univers specific, care are propriile sale ritualuri. (Cristi Luca)

Data proiecție și locație

Joi, 28 Septembrie | 19:00

Cinema Union, Strada Ion Câmpineanu 21
Cumpără bilet

Retrospectivă: Pedro Costa

Toate filmele →

CAVALO DINHEIRO

Pedro Costa | Durata 103 min.

Ventura, vârstnicul imigrant din Capul Verde și uzualul non-actor al lui Costa, a trăit în Lisabona din tinerețe, dar se pare că de-abia acum încep să iasă la iveală anxietățile sale stocate de la Revoluția Garoafelor din 1974 înoace. În fața unui eveniment care oficial a fost glorios și eliberator, Ventura, însuși subiectul pe care Revoluția pretindea să-l emancipeze, rememorează o viață trăită periferic.

VITALINA VARELA

Pedro Costa | Durata 124 min.

Silueta unei femei apare în dreptul unei porți de avion. Începe să coboare treptele, lăsând în urma ei un șir de lacrimi. Pe pistă o așteaptă o echipă de lucrătoare migrante, îmbrăcate în salopete utilitare. „Întoarce-te, Vitalina – aici nu vei găsi nimic”, îi spun ele, îmbrățișând-o; ea trece mai departe fără a le răspunde.

OSSOS

Pedro Costa | Durata 98 min.

O adolescentă sinucigașă își încredințează nou-născutul tatălui copilului, un individ tulburat și cu multe datorii, ale cărui acțiuni violente îl poartă pe spectator printr-un tur al mahalalelor prăbușite ale cartierului Fontainhas.

O SANGUE

Pedro Costa | Durata 94 min.

Vincente, un tânăr de 17 ani, trăiește împreună cu Nino, fratele său de 10 ani, și cu un tată abuziv într-o casă în paragină de la periferia orașului. Într-o zi, când tatăl lor pleacă definitiv, ei trebuie să se confrunte cu consecințele dispariției sale și să încerce, cu ajutorul prietenei lui Vicente, Clara, să își refacă o viață de familie anterior fracturată.

NO QUARTO DA VANDA

Pedro Costa | Durata 171 min.

O privire neclintită, aproape de cea a unui film documentar, asupra vieții de zi cu zi a Vandei Duarte, o dependentă de heroină din cartierul Fontainhas de la periferia Lisabonei. Primul film al lui Pedro Costa filmat în digital.

JUVENTUDE EM MARCHA

Pedro Costa | Durata 156 min.

Ventura, un muncitor din Capul Verde care locuiește la periferia Lisabonei, este abandonat brusc de către soția sa, Clotilde. Ventura se simte pierdut între vechiul cartier dărăpănat în care și-a petrecut ultimii 34 de ani și noua sa locuință, dintr-un complex ieftin și construit recent. Toți tinerii săraci pe care îi întâlnește par să devină proprii săi copii.

AS FILHAS DO FOGO

Pedro Costa | Durata 9 min.

Erupția vulcanului de pe Fogo desparte trei tinere surori. Dar ele cântă. Într-o zi vom ști de ce trăim și de ce suferim...

Meniu