CHASING THE SUN: EL SHATT

Ana Bilankov
Croația, 2023
19 min.

Utilizând materiale din arhive croate și internaționale, care se întrepătrund cu imagini actuale ale acestui non-loc deșertic, Chasing the Sun: El Shatt încearcă să pună cap la cap niște amintiri fragmentare. Simultan, filmul colectează date istorice despre El Shatt, cea mai mare tabără de refugiați din deșertul Sinai din Egipt în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

O cartografiere pe vibrații joase a unei comunități croate, evacuate în Orientul Mijlociu în timpul invaziei germane din Iugoslavia, Chasing the Sun: El Shatt rulează pe un peisaj sonor electro-alarmant, repetitiv, dar nu mecanic. Popoare, spații, locuri. Oare cum reușește sunetul să facă pustietatea să se resimtă atât de puternic? Probabil că faptul are legătură cu un contrast frapant: pământul este gol, dar bătaia vântului pare să simuleze o oarecare prezență. Ca un caleidoscop al strămutării, scurtmetrajul regizoarei croate Ana Bilankov se pretează subtil pe un fior care se strecoară pe sub oase. Ce-i face pe oameni să poată supraviețui în cele mai ostile condiții? Ce-i face pe oameni să fie în permanență în subordinea altora și să își dorească, la rândul lor, să-i domine pe alții? (Emil Vasilache)

Data proiecție și locație

Sâmbătă, 30 Septembrie | 18:30

Cinema Elvire Popesco, Bd. Dacia, nr. 77
Cumpără bilet

Premii și festivaluri

Ana Bilankov

Ana Bilankov (Berlin / Zagreb) este o artistă vizuală și cineastă care lucrează în domeniul filmului experimental, al fotografiei și al instalațiilor video. A studiat istoria artei și limba și literatura germană la Universitățile din Zagreb și din Mainz și a absolvit studii postuniversitare la Universitatea de Arte din Berlin. Lucrările sale au fost prezentate în cadrul a mai multe expoziții și a câștigat numeroase burse internaționale și mai multe premii la festivaluri de film și artă video.

  • Fișa tehnică
  • Producție și distribuție
  • SCENARIU: Ana Bilankov
  • IMAGINE: Boris Poljak
  • MONTAJ: Denis Golenja
  • DESIGN DE SUNET: Yiannis Loukos
  • MUZICĂ: Halim El-Dabh
  • SUSȚINUT DE:: Hrvatski audiovizualni centar (HAVC)
  • PRODUS DE: Filmska udruga Šuma
  • PRODUCĂTOR: Vedran Šuvar

Phantom Landscapes

Toate filmele →

SOLMATALUA

Rodrigo Ribeiro-Andrade | Durata 15 min.

Într-o odisee onirică cu accente afrodiasporice, peisaje și alei se întâlnesc la răscrucea timpului. Solmatalua parcurge o călătorie amețitoare prin teritorii ancestrale și contemporane, un voiaj mistic care recuperează amintiri și care caută viitoruri posibile.

NEWEST OLDS

Pablo Mazzolo | Durata 15 min.

The Newest Olds transformă peisajele iconice ale orașului Detroit, zguduind din temelii clădirile și prăbușind granițele fizice, politice și senzoriale dintre Canada și Statele Unite prin tehnici și procedee alchimice, prin efecte realizate din cameră și prin intervenții asupra peliculei.

IT’S A DATE

Nadia Parfan | Durata 6 min.

Kiev, anul 2022. În zori, o mașină rulează cu o viteză amețitoare prin oraș. Filmat dintr-un unghi de cameră subiectiv, într-un singur cadru nemontat, acest remake contemporan al filmului lui Claude Lelouch C'etait un rendez-vous surprinde toate emoțiile care se pot resimți în timpul unei stări de urgență cauzată de război.

DESERT DREAMING

Abdul Halik Azeez | Durata 12 min.

Urmărind migrația forței de muncă către Orientul Mijlociu și impactul microeconomic al unor schimbări majore ca neoliberalizarea economiei din Sri Lanka în anii '70, Desert Dreaming sfidează, prin intermediul culturii populare și al amintirilor intime și anecdotice, narațiunile monolitice ale istoriei personale și ale educației musulmane din clasa de mijloc.

CHASING THE SUN: EL SHATT

Ana Bilankov | Durata 19 min.

Utilizând materiale din arhive croate și internaționale, care se întrepătrund cu imagini actuale ale acestui non-loc deșertic, Chasing the Sun: El Shatt încearcă să pună cap la cap niște amintiri fragmentare. Simultan, filmul colectează date istorice despre El Shatt, cea mai mare tabără de refugiați din deșertul Sinai din Egipt în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

45TH PARALLEL

Lawrence Abu Hamdan | Durata 15 min.

În interiorul unei clădiri în care pe podea este trasată o linie groasă de frontieră, un monolog meditează asupra unor granițe permeabile și legi impermeabile, reflectând asupra modului în care libera circulație, libera cunoaștere și spațiul liber sunt amenințate.

Meniu