DARK ADAPTATION

Chris Gehman
Canada, 2016
14 min.

Dark Adaptation continuă explorarea tehnicilor de optică experimentală pe care Chris Gehman a început-o în Refraction Series (2008). Utilizând materiale simple, de uz cotidian, Gehman produce imagini bogate și surprinzătoare ale unor culori prismatice pure, care aflate în mișcare. Plecând de la experimentele și scrierile științifice ale lui Ibn al-Haytham și Isaac Newton, aceste filme aduc în interiorul cinemaului fenomene optice pe care le cunoaștem din viața de zi cu zi – cum ar fi interferența peliculei subțiri, diviziunea cromatică și refracția prin sticlă. Rezultatele experimentelor din studio ale lui Gehman sunt structurate ca o formă de muzică vizuală, completată de un fundal sonor compus de către muzicianul și compozitorul Graham Stewart. Titlul filmului se referă la adaptarea ochiului uman în condiții de întuneric, acesta devenind mai sensibil în condiții de lumină mai slabă. Lucrând într-un studio întunecat, cu o singură sursă de lumină și filmând pe peliculă reversibilă de 16 mm, Gehman explorează fenomene vizuale la limita perceptibilității, creând analogii pentru ce ar putea să însemne imaginile experimentate cu ochii închiși. Ceea ce propune filmul este că imaginile puternice pot fi generate chiar de către sistemele proprii ale corpului; din acest punct de vedere, Dark Adaptation reprezintă o călătorie interioară de proporții epice.

Data proiecție și locație

Sâmbătă, 30 Septembrie | 16:00

Cinemateca Eforie, Strada Eforie 2
Cumpără bilet

Do Movies Dream of Electric Sheep?: Filme din Arhiva Berlinale Forum Expanded și Arsenal Institute

Toate filmele →

AKIYA

Jonna Kina | Durata 5 min.

În Akiya, un magnetofon redă un cântec care povestește despre numărul tot mai mare de case și clădiri abandonate din Japonia. Această poveste contemporană ne este prezentată în stilul antic al Noh, o formă tradițională de teatru japonez.

MANGOSTEEN

Tulapop Saenjaroen | Durata 41 min.

Mangosteen spune povestea lui Pământ, un tânăr care se întoarce în orașul său natal, Rayong, unde sora sa, Cerneală, deține o fabrică de procesare a fructelor. În timpul unei întâlniri pur obișnuite, Pământ își dă seama că definiția sa pentru „viitor” este una profund diferită de cea a surorii sale.

DARK ADAPTATION

Chris Gehman | Durata 14 min.

Dark Adaptation continuă explorarea tehnicilor de optică experimentală pe care Chris Gehman a început-o în Refraction Series (2008). Utilizând materiale simple, de uz cotidian, Gehman produce imagini bogate și surprinzătoare ale unor culori prismatice pure, aflate în mișcare.

ENTHUSIASM

Anja Dornieden, Juan David González Monroy | Durata 8 min.

Un film cu o pisică.

PHANTOM

Matthias Müller | Durata 5 min.

Phantom pare să provină direct din tărâmul spiritelor; este o fantezie colorată în roșu-sânge despre ceea ce se află dincolo de perdelele care aparent îi separă pe cei vii de cei morți.

DREAM

Arthur & Corinne Cantrill | Durata 4 min.

Un film de animație bazat parțial pe o serie de gravuri în picătură uscată (Movements și Combats) realizate de către gravorul australian Charles Lloyd pe tema agresiunii în societate.

Meniu