DEAR GERALD

Jasper Rigole
Belgia, 2023
11 min.

Dear Gerald începe ca o reflecție asupra home movie-ului ca mediu și asupra noțiunii de arhivă, dar, încet-încet, ni se dezvăluie niște problematice efecte secundare ale trecerii imaginilor din spațiul privat în spațiul public. Ce înseamnă statutul autorului și consimțământul în mediu online? Filmul este conceput ca un răspuns la o recenzie online a unuia dintre filmele de familie din arhiva IICADOM a lui Jasper Rigole.

Filmul lui Jasper Rigole vine la momentul potrivit, acum când „de ce mai este acest film relevant și astăzi?” a devenit nu doar o întrebare-cheie a discuțiilor despre cinema, ci și o ideologie discretă a receptării artei (și totodată a istoriei) în termeni utilitari. Firește, cinemaul poate face multe — pentru un internaut pe nume Gerald, unul dintre filmele anonime de familie pe care cineastul le-a urcat pe platforma sa online dovedește că societatea obișnuia odată să fie mult mai puțin pudică și rigidă în raport cu nuditatea nonsexuală. Fascinat și tulburat, Rigole răspunde la observațiile internatului prin acest eseu video, remontând filmul cu pricina fără scenele de nuditate: căci responsabilitățile arhivistului sunt altele decât ale artistului. (Călin Boto)

Data proiecție și locație

Miercuri, 27 Septembrie | 20:30

Cinemateca Eforie, Strada Eforie 2
Cumpără bilet

Jasper Rigole

 Jasper Rigole este un artist multimedia care lucrează la granița dintre film și arte media. A absolvit secția de film a Academiei din Ghent (KASK) în 2004, iar ulterior a urmat un masterat în arte vizuale (HISK) și un doctorat în arte audiovizuale (KASK/Ugent). Pe lângă activitatea sa ca artist, acesta lucrează în prezent și ca profesor și cercetător la KASK. În interiorul lucrărilor sale, Rigole se concentrează pe reutilizarea unor filmări preexistente pentru a reflecta asupra memoriei și arhivelor ca două teme strâns legate. Cel mai mare proiect al său de până acum, The International Institute for Conserving, Archiving and Distribution of Other people’s Memories (IICADOM), este un demers care se concentrează pe colectarea și (re)evaluarea unor filme anonime de arhivă personală, găsite prin piețele și magazinele de vechituri. Lucrările sale au fost prezentate în cadrul unor festivaluri, galerii și muzee precum IDFA, IFFR, SMAK Ghent, Manifesta sau Courtisane.

  • Fișa tehnică
  • TEXT ȘI MONTAJ: Jasper Rigole
  • ARHIVE: anonim
  • ÎNREGISTRARE SUNET: Kevin Luce, Leon Septavaux
  • CU SPRIJINUL: KASK, School of Arts, Ghent

Bearing Witness

Toate filmele →

WILD FLOWERS

Karla Crnčević | Durata 11 min.

„Tata a pus mâna pe camera video o singură dată în viață. 30 de ani mai târziu, m-a rugat să digitalizez materialul VHS pe care l-a filmat. Mă întrebam ce își mai amintește." Trasând o legătură între noțiuni de politică și spații intime, Wild Flowers pune sub semnul întrebării atât influența războiului asupra arhivelor personale, cât și statutul grădinilor ca locuri ale unor noi începuturi.

THE FILM YOU ARE ABOUT TO SEE

Maxime Martinot | Durata 11 min.

Atenție! Filmul pe care urmează să îl vedeți folosește material real din istoria cinemaului, anume avertismentele de început care încadrează existența multor filme. Cu toate acestea, orice coluziune între artă și industrie, orice conflict de interese între libertatea de creație și lege sau orice aluzie la moralismul care privește viața imaginilor este una pur întâmplătoare și neintenționată.

MARIA SCHNEIDER, 1983

Elisabeth Subrin | Durata 25 min.

În 1983, actrița franceză Maria Schneider acordă un interviu pentru emisiunea Cinéma Cinémas. Conversația ia o întorsătură neașteptată atunci când aceasta pune sub semnul întrebării practicile din industria cinematografică și i se cere să vorbească despre controversatul film Ultimul tango la Paris (1972).

DEAR GERALD

Jasper Rigole | Durata 11 min.

Dear Gerald începe ca o reflecție asupra home movie-ului ca mediu și asupra noțiunii de arhivă, dar, încet-încet, ne sunt dezvăluite niște problematice efecte secundare ale trecerii imaginilor din spațiul privat în spațiul public. Ce înseamnă statutul autorului și consimțământul în mediu online? Filmul este conceput ca un răspuns la o recenzie online a unuia dintre filmele de familie din arhiva IICADOM a lui Jasper Rigole.

BEEN THERE

Corina Schwingruber Ilić | Durata 10 min.

Excursii de weekend, city break-uri, escapade în natură sau în jurul lumii. La primele zile libere deja te-ai dus. Dorința de a călători n-a fost niciodată atât de răspândită și nici locurile vizitate atât de aglomerate. Ce obținem noi din asta, în afară de niște imagini dovadă că am fost acolo?

ARDENT OTHER

Alice Brygo | Durata 16 min.

O mulțime uluită în fața unui incendiu. Amenințarea nu are un nume, se răspândește o angoasă difuză. Frica trebuie invocată, iar focul trebuie să se transforme în semn.

Meniu