DESERT DREAMING

Abdul Halik Azeez
Sri Lanka, 2022
12 min.

Urmărind migrația forței de muncă către Orientul Mijlociu și impactul microeconomic al unor schimbări majore ca neoliberalizarea economiei din Sri Lanka în anii ’70, Desert Dreaming sfidează, prin intermediul culturii populare și al amintirilor intime și anecdotice, narațiunile monolitice ale istoriei personale și ale educației musulmane din clasa de mijloc.

Oamenii vor să audă povești despre debusolare, despre călătorii, nu despre excursii, și vor să le audă cât mai limpede posibil. Dar să filtrezi cu mintea o poveste prin zgomotul și incongruențele spațiilor cotidiene, să nu reușești s-o deslușești și totuși s-o auzi — asta e ca diferența dintre a înțelege (comprendre) și a învăța (apprendre). Desert Dreaming se apleacă asupra unei istorisiri dezlânate în așteptarea punchline-ului. Dar cum revelațiile și punchline-urile sunt deja luate, pe ecran experimentăm o serie de imagini photoshopate, sughițuri digitale care captează esența călătoriilor, timp în care filmul prelucrează tonurile pielii unor vizitatori digitali lipiți cu ctrl+v în cadru, pentru a le potrivi cu cele ale unor atracții turistice celebre. (Emil Vasilache)

Data proiecție și locație

Sâmbătă, 30 Septembrie | 18:30

Cinema Elvire Popesco, Bd. Dacia, nr. 77
Cumpără bilet

Premii și festivaluri

Abdul Halik Azeez

Abdul Halik Azeez analizează în cadrul lucrărilor sale tehnologii ale puterii, așa cum sunt ele mediate de către cultura contemporană, narațiuni ale progresului, experiențe trăite și diverse media. Practica sa multidisciplinară se interesează în principal de transformările suferite de Sri Lanka după cel de-Al Doilea Război Mondial, studiind subiecte precum efectele gentrificării, turismul și noile politici ultranaționaliste. Azeez lucrează, de asemenea, în colaborare cu The Packet, precum și cu alți artiști din Sri Lanka și din alte zone ale lumii.

  • Fișa tehnică
  • Producție și distribuție
  • DISTRIBUȚIE: Mohamed Feroze Azeez, Mohideen Azeez, Imran Mohideen, Fareena Hamid, Manikkam AKA Pettah MGR
  • DESIGN DE SUNET, MONTAJ, PRODUCȚIE: Abdul Halik Azeez
  • PRODUS DE: Abdul Halik Azeez

Phantom Landscapes

Toate filmele →

SOLMATALUA

Rodrigo Ribeiro-Andrade | Durata 15 min.

Într-o odisee onirică cu accente afrodiasporice, peisaje și alei se întâlnesc la răscrucea timpului. Solmatalua parcurge o călătorie amețitoare prin teritorii ancestrale și contemporane, un voiaj mistic care recuperează amintiri și care caută viitoruri posibile.

NEWEST OLDS

Pablo Mazzolo | Durata 15 min.

The Newest Olds transformă peisajele iconice ale orașului Detroit, zguduind din temelii clădirile și prăbușind granițele fizice, politice și senzoriale dintre Canada și Statele Unite prin tehnici și procedee alchimice, prin efecte realizate din cameră și prin intervenții asupra peliculei.

IT’S A DATE

Nadia Parfan | Durata 6 min.

Kiev, anul 2022. În zori, o mașină rulează cu o viteză amețitoare prin oraș. Filmat dintr-un unghi de cameră subiectiv, într-un singur cadru nemontat, acest remake contemporan al filmului lui Claude Lelouch C'etait un rendez-vous surprinde toate emoțiile care se pot resimți în timpul unei stări de urgență cauzată de război.

DESERT DREAMING

Abdul Halik Azeez | Durata 12 min.

Urmărind migrația forței de muncă către Orientul Mijlociu și impactul microeconomic al unor schimbări majore ca neoliberalizarea economiei din Sri Lanka în anii '70, Desert Dreaming sfidează, prin intermediul culturii populare și al amintirilor intime și anecdotice, narațiunile monolitice ale istoriei personale și ale educației musulmane din clasa de mijloc.

CHASING THE SUN: EL SHATT

Ana Bilankov | Durata 19 min.

Utilizând materiale din arhive croate și internaționale, care se întrepătrund cu imagini actuale ale acestui non-loc deșertic, Chasing the Sun: El Shatt încearcă să pună cap la cap niște amintiri fragmentare. Simultan, filmul colectează date istorice despre El Shatt, cea mai mare tabără de refugiați din deșertul Sinai din Egipt în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

45TH PARALLEL

Lawrence Abu Hamdan | Durata 15 min.

În interiorul unei clădiri în care pe podea este trasată o linie groasă de frontieră, un monolog meditează asupra unor granițe permeabile și legi impermeabile, reflectând asupra modului în care libera circulație, libera cunoaștere și spațiul liber sunt amenințate.

Meniu