DILDOTECTONICS

Tomás Paula Marques
Portugalia, 2023
16 min.

În timpul nostru prezent, Rebeca încearcă să creeze o colecție de dildo-uri ceramice cu caracter non-falic. În timpul Inchiziției, Josefa găsește un dildo pe care îl folosește într-o relație de dragoste interzisă cu Maria. Deși fiecare în alt timp, drumurile Rebecăi și ale lui Josefa ajung să se intersecteze.

Dildotectonics, un acroș direct la Countersexual Manifesto (2000) al lui Paul B. Preciado, este un eseu video care investighează practicile plăcerii prin obiecte non-normative și non-cis – dildouri ceramice care depășesc forma falică, fiind mai degrabă produsul creativității și al jocului, prin elemente precum formă, textură, culoare și scop. Dizolvarea simbolismului falic asociat cu plăcerea trebuie înțeleasă ca o formă de agentivitate queer, cu atât mai mult cu cât documentarea procesului creativ este juxtapusă poveștii lui Josefa și  Maria, doi/două recolhidas (pustnici/e seculare) a căror dragoste și căutare a plăcerii merge dincolo de constrângerile de gen sau credință. (Emilian Lungu)

Data proiecție și locație

Sâmbătă, 30 Septembrie | 21:00

Cinemateca Eforie, Strada Eforie 2
Cumpără bilet

Premii și festivaluri

Tomás Paula Marques

Tomás Paula Marques (ea/ei) este o artistă vizuală din Porto, Portugalia. Cu un master în regie de film absolvit în cadrul Elías Querejeta Zine Eskola (San Sebastián), aceasta a urmat anterior și studii postuniversitare de sociologie la ISCTE (Lisabona) și s-a format inițial ca regizoare și director de imagine în cadrul ESTC (Lisabona). A regizat filmele In Case of Fire (2019), Blindman’s Buff (2021), When We Dead Awaken (2022) și Dildotectonics (2023). Colaborează adesea cu alți artiști vizuali și a lucrat, de asemenea, ca director de imagine, monteur și secretar de platou. Personajele din filmele sale tind să se confrunte cu dificultăți atunci când ele chestionează sau încalcă așteptările legate de gen și sexualitate.

 • Fișa tehnică
 • Producție și distribuție
 • DISTRIBUȚIE: Rebeca Letras, Inês Pinheiro Torres, Maria João Calisto, João Abreu
 • SCENARIU: Rebeca Letras, Tomás Paula Marques
 • CINEMATOGRAPHY: Tomás Paula Marques
 • SUNET: Marcelo Tavares
 • MUZICĂ: Maria Inês Gonçalves, Rodrigo Vaiapraia
 • MONTAJ: Jorge Jácome
 • PRODUCȚIE: Tomás Paula Marques
 • COPRODUCĂTORI: Fúria de Boi, Pedreira, Elías Querejeta Zine Eskola, Ágora Cultura e Desporto do Porto, FilmaPorto Commission
 • PRODUS DE: Tomás Paula Marques

Earthly Delights

Toate filmele →

SOFT TOUCH

Paige Mazurek | Durata 11 min.

O baie existențială cu spumă prinsă între trecut, prezent și visare cu ochii deschiși, Soft Touch zăbovește asupra modului în care ne deplasăm prin tunelul vieții. Filmul celebrează atât cotidianului, cât și evadarea din el - toate întâmplându-se într-un neașteptat spațiu al ritualurilor americane.

SLIMANE

Carlos Pereira | Durata 19 min.

Într-o Germanie dintr-un viitor nu foarte îndepărtat, persoanele queer au devenit și mai marginalizate și și mai amenințate. Într-o ultimă zi de iarnă, Omar este eliberat din închisoare și o vizitează pe Ava, fără să o anunțe de dinainte.

LUCID ROOM

Chiara Caterina | Durata 20 min.

Întorcându-se acasă după o despărțire, un tânăr se trezește într-o cameră goală. Gesturile și acțiunile sale îi umplu singurătatea, iar câteva obiecte îi oferă un confort temporar, până când îl cuprinde un somn adânc. Un vis lucid inițiază un ritual de vindecare.

GODS OF THE SUPERMARKET

Alberto Gonzales Morales | Durata 8 min.

Într-o vreme a mișcărilor ce promovează pozitivitatea corporală, filmul aduce un omagiu reprezentării populare a corpului masculin, cu care regizorul are o relație între dragoste și ură. Printr-o serie de imagini culese de pe internet și din alte locuri (așa-zisele „net found footage”), este pusă sub semnul întrebării obsesia noastră culturală pentru standardele nerealiste de frumusețe.

FLORES DEL OTRO PATIO

Jorge Cadena | Durata 15 min.

În nordul Columbiei, un grup de activiști queer se folosesc de extravaganță și de acțiuni performative pentru a denunța exploatarea catastrofală care se întâmplă în cea de-a treia cea mai mare mină de cărbune a țării.

DILDOTECTONICS

Tomás Paula Marques | Durata 16 min.

În timpul nostru prezent, Rebeca încearcă să creeze o colecție de dildo-uri ceramice cu caracter non-falic. În timpul Inchiziției, Josefa găsește un dildo pe care îl folosește într-o relație de dragoste interzisă cu Maria. Deși fiecare în alt timp, drumurile Rebecăi și ale lui Josefa ajung să se intersecteze.

Meniu