GEOMARKR

Chloé Galibert-Laîné
Franța, 2022
22 min.

După ce ani de zile a călătorit prin lume cu camera de filmat, Chris Marker a îmbrățișat online-ul ca pe o nouă scenă în care să-și desfășoare explorările sale cinematografice. Ani mai târziu, în lockdown, sute de gameri s-au apucat de GeoGuessr, un joc online care îi invită pe jucători să cutreiere lumea prin intermediul ecranului de calculator.

Ecranul calculatorului a înlocuit fereastra autocarului spune o voce în GeoMarkr. Filmul lui Chloé Galibert-Laîné e o perindare prin lume și prin filmografia lui Chris Marker, meditând asupra politicilor imaginii în era turismului digital, exacerbat, de altfel, de pandemie și de lockdown. N-ai nevoie acum decât de niște clicuri ca să ajungi în spații în care n-ai fost niciodată — și, de fapt, în care probabil nici nu te vei afla vreodată în mod fizic. Ce e bizar la toate acestea, așa cum ne arată jocuri ca GeoGuessr, e cât de intim ajungem să cunoaștem topologiile unor astfel de locuri, GeoMarkr punând întrebarea dacă astfel de activități online nu sunt, totuși, și niște ample exerciții semotice de înțelegere a spațiului din jurul nostru și a lumii în care trăim. (Dora Leu)

Data proiecție și locație

Vineri, 29 Septembrie | 18:00

Cinemateca Eforie, Strada Eforie 2
Cumpără bilet

Premii și festivaluri

Chloé Galibert-Laîné

Chloé Galibert-Laîné (they/them) este un/o cercetător/oare și cineast/ă de origine franceză, care lucrează în prezent ca cercetător principal (senior researcher) în cadrul Hochschule Luzern (Elveția). Operele sale explorează intersecțiile dintre cinema și mediile online, cu un interes deosebit pentru probleme legate de modurile spectatoriale, gesturile de apropriere și memoria mediată. Eseurile video și desktop documentary-urile sale au fost premiate și prezentate în cadrul IFFRotterdam, Oberhausen Kurzfilmwoche, FIDMarseille, Ji.hlava IDFF, True/False Festival, transmediale, Images Festival, EMAF, Kasseler Dokfest și Ars Electronica Festival.

  • Fișa tehnică
  • SCRIS DE: Chloé Galibert-Laîné & Guillaume Grandjean

Vanishing Traces

Toate filmele →

SMOKE OF THE FIRE

Daryna Mamaisur | Durata 22 min.

Portugalia, limba portugheză și o regizoare ucraineană care învață limba și care își asumă rolul unui potențial migrant. Printre limbi străine, printre imaginile unui aici și cele ale unei țări aflate în război, o voce încearcă să pună în cuvinte ce înseamnă starea de exil.

PACIFIC CLUB

Valentin Noujaïm | Durata 16 min.

Pacific Club s-a deschis în 1979 într-un subsol din La Défense — cartierul de afaceri al Parisului. Primul club de noapte destinat arabilor din suburbii; o lume paralelă a dansului, a transpirației, a tinerelor iubiri și a utopiilor de-o noapte. Povestea uitată a acestui club și a unei generații care a visat să se integreze în Franța ne-o povestește Azedine.

GEOMARKR

Chloé Galibert-Laîné | Durata 22 min.

După ce ani de zile a călătorit prin lume cu camera de filmat, Chris Marker a îmbrățișat online-ul ca pe o nouă scenă în care să-și desfășoare explorările sale cinematografice. Ani mai târziu, în lockdown, sute de gameri s-au apucat de GeoGuessr, un joc online care îi invită pe jucători să cutreiere lumea prin intermediul ecranului de calculator.

BLACK STRANGERS

Dan Guthrie | Durata 8 min.

După ce îi vede numele menționat pe un transcript păstrat în arhivele din Gloucestershire, Dan se aventurează la o plimbare prin pădure în căutarea lui Daniel, un bărbat îngropat în Nympsfield la 31 decembrie 1719 și denumit în document „un străin negru”. Mergând, Dan i se adresează direct lui Daniel, speculând asupra paralelelor dintre el și bărbatul care poartă același nume.

WE KNEW HOW BEAUTIFUL THEY WERE, THESE ISLANDS

Younes Ben Slimane | Durata 20 min.

În mijlocul cimitirului de migranți din Zarzis, în sudul Tunisiei, un străin solitar își execută ritualul nocturn, săpând delicat mormintele și veghind asupra sufletelor care se odihnesc. La căderea nopții, el ne dezvăluie obiectele acestora - o colecție de obiecte mărturii ale cicatricilor și poveștilor lor.

Meniu