HISTORY

Raluca Popa
România, 2023
11 min.

Anotimpurile se succed peste Teufelsberg (Muntele Diavolului) și peste ruinele războiului, îngropate sub vegetație. Cresc noi copaci, un șoim trece în zbor, un incendiu se profilează la orizont.

Filmul Ralucăi Popa nu se referă doar la istoria acestui loc berlinez de-a dreptul fascinant — Teufelsberg (Muntele Diavolului), un deal artificial răsărit din molozul celui de-Al Doilea Război Mondial, acum împădurit —, ci și la istoria artei. Pe de-o parte, artista îl citează în foto-eseul său pe Cézanne, desenând pe câteva din cele 80 de imagini ale locului copaci ca ai pictorului, ca și cum ar vrea să grăbească vegetația să dea uitării această mare bubă culturală. Pe de cealaltă parte, în toată simplitatea lui, filmul reamintește de dinamica fundamentală a artelor fotografice, cea dintre puterea de a documenta realitatea și plăcerea de a o modifica. (Călin Boto)

Data proiecție și locație

Sâmbătă, 30 Septembrie | 18:30

Cinemateca Eforie, Strada Eforie 2
Cumpără bilet

Premii și festivaluri

Raluca Popa

Raluca Popa s-a născut în România. A studiat la Byam Shaw School of Art – Central Saint Martins, Londra, și la Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca. Locuiește și lucrează la Berlin. Este membră a Collection Collective, o colecție de artă internațională înființată, deținută și administrată colectiv de către membrii săi, precum și a Stației Experimentale de Cercetare pentru Artă și Viață, Siliștea Snagovului, inițiată de Tranzit București.

  • Fișa tehnică
  • MONTAJ: Raluca Popa
  • Cu sprijinul: Galeria Gaep, Bucucurești

Competiția Națională 2

Toate filmele →

NUMB-NUMBER

Larisa Crunțeanu | Durata 20 min.

Amorțire. Număr. Numere, grafice. Sau cum am învățat să simulăm sentimente, până când am ajuns să nu ne mai dăm seama dacă nu o facem. Scris în stilul unei reclame proaste, Numb-Number acoperă 12 ani din viața unui personaj fictiv care se confruntă cu o întrebare grea: ce ți-ai sacrifica pentru o cripto-avere de neimaginat?

HISTORY

Raluca Popa | Durata 11 min.

Anotimpurile se succed peste Teufelsberg (Muntele Diavolului) și peste ruinele războiului, îngropate sub vegetație. Cresc noi copaci, un șoim trece în zbor, un incendiu se profilează la orizont.

METALE GRELE

Mihai Ghiță | Durata 8 min.

O zi însorită pe malul Mării Negre. Ceva neliniștitor plutește în aer.

ŃEALE AZBUIRĂTOARE

Alexandra Gulea | Durata 24 min.

Fără un teritoriu al lor și fără o limbă scrisă, aromânii au fost alungați din istorie și se află într-o continuă rătăcire. Ei mărșăluiesc alături de turmele lor, având ca singură certitudine propria identitate, o cultură orală într-un dialect arhaic, pe care regizoarea îl vorbea cu bunicii ei în copilărie.

S-A NĂSCUT UN LOC

Cristina Iliescu | Durata 15 min.

Oameni și fragmente de interfață, clădiri și sigle ale corporațiilor se îmbină toate într-un amalgam în construcție prin București. Peste spațiile din oraș este suprapus un look care păstrează reminiscențe ale fundalurilor technicolor de la Hollywood.

Meniu