HOME INVASION

Graeme Arnfield
Marea Britanie, 2023
90 min.

Un film eseu de coșmar despre istoria soneriei, care-i urmărește inventarea și constantele sale reinventări de-a lungul luptelor pentru drepturile muncitorești din secolul al XIX-lea, al anilor de început ai cinematografiei narative și al culturilor de supraveghere contemporane.

Ce-i aduce laolaltă pe inventatorii soneriilor moderne, pe D. W. Griffith și pe liderii mișcării ludite? Un vis, sau, mai bine spus, un coșmar. În Home Invasion, Graeme Arnfield îmbină amprenta inconfundabilă a lui Harun Farocki (predilecția către imaginea găsită, către multimedialitate, către specularea ilustrației tehnice în termeni foucauldieni) cu un stil de umor totodată livresc și contemporan. Ce rezultă e un extraordinar eseu despre originile societății de supraveghere și ale fobiilor contemporane cu privire la siguranță, dar și un compendiu de forme istorice de rezistență împotriva tehnologizării. Văzute, în cel mai propriu sens, printr-un ochean focalizat, imaginile filmului nu inspiră o frică de posibili hoți, ci tocmai opusul: o frică față de sistemele menite să ne protejeze. (Flavia Dima)

Data proiecție și locație

Sâmbătă, 30 Septembrie | 20:30

Cinema Elvire Popesco, Bd. Dacia, nr. 77
Cumpără bilet

Premii și festivaluri

Graeme Arnfield

Graeme Arnfield este un artist, regizor și compozitor care trăiește la Londra. Filmele sale utilizează metode ale narațiunii de investigație pentru a explora probleme legate de tehnologie, ecologie și istorie, rezultând, astfel, eseuri senzoriale compuse din imagini în rețea. A absolvit un master în cinema experimental la Kingston University.

  • Fișa tehnică
  • Producție și distribuție
  • REGIE: Graeme Arnfield
  • SCENARIU: Graeme Arnfield
  • MONTAJ: Graeme Arnfield
  • SOUND DESIGN: Baudoin Oosterlynck, Sarah Naylor
  • PRODUCĂTOR: Graeme Arnfield

Competiția Internațională de Lungmetraj

Toate filmele →

THE LIFE AND STRANGE SURPRISING ADVENTURES OF ROBINSON CRUSOE WHO LIVED FOR TWENTY AND EIGHT YEARS ALL ALONE ON AN INHABITED ISLAND AND SAID IT WAS HIS

Benjamin Deboosere | Durata 75 min.

Un exercițiu original și incisiv de decolonizare a mitului lui Robinson Crusoe, în care o capră îți va cuceri inima.

HOME INVASION

Graeme Arnfield | Durata 90 min.

Un film eseu de coșmar despre istoria soneriei, care-i urmărește inventarea și constantele sale reinventări de-a lungul luptelor pentru drepturile muncitorești din secolul al XIX-lea, al anilor de început ai cinematografiei narative și al culturilor de supraveghere contemporane.

DE FACTO

Selma Doborac | Durata 130 min.

Cum poate cinematograful să vorbească despre crimele împotriva umanității, despre violența extremă și despre terorismul de stat fără să le fie complice? De Facto găsește răspunsuri la această întrebare prin intermediul a doi actori, al unui text precis și al unui decor în mod voit restrâns la minimul posibil.

THE HUMAN SURGE 3

Eduardo Williams | Durata 161 min.

Trei grupuri diferite de prieteni rătăcesc într-o lume ploioasă, plină de vânt și întunecată. Își petrec timpul împreună, căutând ceva care să-i distragă de la slujbele lor deprimante și șerpuind constant către misterul unor noi posibilități.

MONISME

Riar Rizaldi | Durata 115 min.

Amenințat cu violențe sponsorizate de stat, un mistic este hotărât să nu-și părăsească pământul de la poalele muntelui Merapi și să continue să-și practice credința de a fi una cu muntele. De cealaltă parte a muntelui, un vulcanolog continuă să insiste că se apropie sfârșitul lumii.

LA PALISIADA

Philip Sotnychenko | Durata 100 min.

Ucraina, 1996. Cu 5 luni înainte de interzicerea pedepsei capitale, doi vechi prieteni, un detectiv al poliției și un psihiatru legist, investighează moartea unuia dintre colegii lor. Cu mult timp în urmă, amândoi fuseseră îndrăgostiți de văduva celui decedat.

THE FACE OF THE JELLYFISH

Melisa Liebenthal | Durata 76 min.

Într-o dimineață, Marina, o femeie de treizeci de ani, se trezește cu un alt chip. Cine este ea acum? The Face of the Jellyfish este o explorare jucăușă a fețelor — atât cele umane, cât și cele animale — și a importanței acestora în definirea identităților și relațiilor noastre. Cine noi suntem dincolo de chip, de imagine?

Meniu