NO QUARTO DA VANDA

Pedro Costa
Portugalia, 2000
171 min.

O privire neclintită, aproape de cea a unui film documentar, asupra vieții de zi cu zi a Vandei Duarte, o dependentă de heroină din cartierul Fontainhas de la periferia Lisabonei. Primul film al lui Pedro Costa filmat în digital.

No Quarto da Vanda reprezintă asumarea lui Costa de a prezenta o realitate brutală, nefardată, în toată corporalitatea sa, devenind astfel cu adevărat vizibilă, în plină splendoare întunecată. O lume a intimității, a fragilității a două surori (Vanda și Zita Duarte) într-o camera mică, o lume a drogurilor și a disperării, o comunitate de muncitori, vânzători, dealeri, șomeri, casnice, vagabonzi dintr-un cartier pe cale de dispariție. O lume în care și frumusețea își găsește, totuși, locul: în zâmbete, în tuse, în plânsete, în gestul de a oferi flori sau medicamente, în jocul copiilor, în privirile bătrânilor, în lupta tuturor de a rămâne în viață. O lume în care eclipsa totală de Soare din 1999 e privită cu indiferență – adevărata eclipsă se întâmplă în fiecare zi. Cinemaul lui Costa e un cinema care restituie acele comunități mândria, dreptul de a nu-și pierde memoria și identitatea. Fiecare gest sau vorbă a oamenilor reflectă întreaga lor existență, trecut, prezent și speranța unui viitor. Ne va aduce Costa aminte mai târziu, acești oameni sunt aceiași cu cei din fotografiile lui Jacob Riis (How the Other Half Lives), ale lui Walker Evans (Let Us Now Praise Famous Men) sau ale lui Robert Frank. (Cristi Luca)

Data proiecție și locație

Friday, 29th of September | 18:00

Cinema Union, Strada Ion Câmpineanu 21
Cumpără bilet

Retrospectivă: Pedro Costa

Toate filmele →

CAVALO DINHEIRO

Pedro Costa | Durata 103 min.

Ventura, vârstnicul imigrant din Capul Verde și uzualul non-actor al lui Costa, a trăit în Lisabona din tinerețe, dar se pare că de-abia acum încep să iasă la iveală anxietățile sale stocate de la Revoluția Garoafelor din 1974 înoace. În fața unui eveniment care oficial a fost glorios și eliberator, Ventura, însuși subiectul pe care Revoluția pretindea să-l emancipeze, rememorează o viață trăită periferic.

VITALINA VARELA

Pedro Costa | Durata 124 min.

Silueta unei femei apare în dreptul unei porți de avion. Începe să coboare treptele, lăsând în urma ei un șir de lacrimi. Pe pistă o așteaptă o echipă de lucrătoare migrante, îmbrăcate în salopete utilitare. „Întoarce-te, Vitalina – aici nu vei găsi nimic”, îi spun ele, îmbrățișând-o; ea trece mai departe fără a le răspunde.

OSSOS

Pedro Costa | Durata 98 min.

O adolescentă sinucigașă își încredințează nou-născutul tatălui copilului, un individ tulburat și cu multe datorii, ale cărui acțiuni violente îl poartă pe spectator printr-un tur al mahalalelor prăbușite ale cartierului Fontainhas.

O SANGUE

Pedro Costa | Durata 94 min.

Vincente, un tânăr de 17 ani, trăiește împreună cu Nino, fratele său de 10 ani, și cu un tată abuziv într-o casă în paragină de la periferia orașului. Într-o zi, când tatăl lor pleacă definitiv, ei trebuie să se confrunte cu consecințele dispariției sale și să încerce, cu ajutorul prietenei lui Vicente, Clara, să își refacă o viață de familie anterior fracturată.

NO QUARTO DA VANDA

Pedro Costa | Durata 171 min.

O privire neclintită, aproape de cea a unui film documentar, asupra vieții de zi cu zi a Vandei Duarte, o dependentă de heroină din cartierul Fontainhas de la periferia Lisabonei. Primul film al lui Pedro Costa filmat în digital.

JUVENTUDE EM MARCHA

Pedro Costa | Durata 156 min.

Ventura, un muncitor din Capul Verde care locuiește la periferia Lisabonei, este abandonat brusc de către soția sa, Clotilde. Ventura se simte pierdut între vechiul cartier dărăpănat în care și-a petrecut ultimii 34 de ani și noua sa locuință, dintr-un complex ieftin și construit recent. Toți tinerii săraci pe care îi întâlnește par să devină proprii săi copii.

AS FILHAS DO FOGO

Pedro Costa | Durata 9 min.

Erupția vulcanului de pe Fogo desparte trei tinere surori. Dar ele cântă. Într-o zi vom ști de ce trăim și de ce suferim...

Meniu