LA PALISIADA

Philip Sotnychenko
Ucraina
100 min.

Ucraina, 1996. Cu 5 luni înainte de interzicerea pedepsei capitale, doi vechi prieteni, un detectiv al poliției și un psihiatru legist, investighează moartea unuia dintre colegii lor. Cu mult timp în urmă, amândoi fuseseră îndrăgostiți de văduva celui decedat.

Debutul excepțional al lui Philip Sotnychenko cristalizează un fenomen care capătă din ce în ce mai mult avânt: o revenire, la rece, asupra anilor nouăzeci — deceniul tranziției post-comuniste. În La Palisiada, această temă permează atât planul narativ, cât și cel estetic — o bună parte din film imită calitatea unei casete VHS, fie că vorbim de reconstituiri (obiect-fetiș al cinemaului blocului estic), fie de scene de tipul fly-on-the-wall care surprind momente cotidiene din viața personajelor principale, o pereche de criminaliști care investighează o crimă din provincie. E ceva în acest film care aduce cu cinemaul lui Jia Zhang-ke, mai ales cu Mountains May Depart (2015), nu atât în temă, cât în felul lăptos în care timpul se așează în interiorul imaginii cinematografică, camera angajându-se într-o observație atât de fină și răbdătoare a realității încât ajunge să frizeze supra-realul sau transcendentul. (Flavia Dima)

Data proiecție și locație

Joi, 28 Septembrie | ora 18:00

Cinema Elvire Popesco, Bd. Dacia, nr. 77
Cumpără bilet

Premii și festivaluri

Philip Sotnychenko

Philip Sotnychenko provine dintr-o familie de cineaști și este regizor, producător și co-fondator al Contemporary Ukrainian Cinema, un colectiv de tineri cineaști independenți. A studiat regie de film și televiziune la Universitatea Națională de Teatru, Cinema și Televiziune din Kiev, absolvind în 2016. Scurtmetrajele sale, printre care Son (2015) și Nail (2016), au fost selectate la peste 350 de festivaluri și au obținut zeci de premii. În ultimii ani,  Sotnychenko s-a preocupat cu studierea unor arhive pe casete VHS din Ucraina anilor 1990, arhive din care a folosit secvențe pentru debutul său în lungmetraj, La Palisiada (2023).

 • Fișa tehnică
 • Producție și distribuție
 • DISTRIBUȚIE: Andrii Zhurba, Novruz Pashayev, Oleksandr Parkhomenko, Valeria Oleynikova, Olena Mamchur, Oleksandr Maleev, Stepan Barabash, Serhii Luzanovskyi, Oleksandr Mavrits
 • SCENARIU & REGIE: Philip Sotnychenko
 • IMAGINE: Volodymyr Usyk
 • MONTAJ: Philip Sotnychenko
 • SOUND DESIGN: Serhiy Avdeev
 • DESIGN DE PRODUCȚIE: Margarita Kulyk
 • COSTUME: Volodymyr Kuznetsov
 • PRODUS DE: VIATEL, Contemporary Ukrainian Cinema
 • PRODUCĂTOR: Halyna Kryvorchuk, Valeria Sochyvets, Sashko Chubko

Competiția Internațională de Lungmetraj

Toate filmele →

THE LIFE AND STRANGE SURPRISING ADVENTURES OF ROBINSON CRUSOE WHO LIVED FOR TWENTY AND EIGHT YEARS ALL ALONE ON AN INHABITED ISLAND AND SAID IT WAS HIS

Benjamin Deboosere | Durata 75 min.

Un exercițiu original și incisiv de decolonizare a mitului lui Robinson Crusoe, în care o capră îți va cuceri inima.

HOME INVASION

Graeme Arnfield | Durata 90 min.

Un film eseu de coșmar despre istoria soneriei, care-i urmărește inventarea și constantele sale reinventări de-a lungul luptelor pentru drepturile muncitorești din secolul al XIX-lea, al anilor de început ai cinematografiei narative și al culturilor de supraveghere contemporane.

DE FACTO

Selma Doborac | Durata 130 min.

Cum poate cinematograful să vorbească despre crimele împotriva umanității, despre violența extremă și despre terorismul de stat fără să le fie complice? De Facto găsește răspunsuri la această întrebare prin intermediul a doi actori, al unui text precis și al unui decor în mod voit restrâns la minimul posibil.

THE HUMAN SURGE 3

Eduardo Williams | Durata 161 min.

Trei grupuri diferite de prieteni rătăcesc într-o lume ploioasă, plină de vânt și întunecată. Își petrec timpul împreună, căutând ceva care să-i distragă de la slujbele lor deprimante și șerpuind constant către misterul unor noi posibilități.

MONISME

Riar Rizaldi | Durata 115 min.

Amenințat cu violențe sponsorizate de stat, un mistic este hotărât să nu-și părăsească pământul de la poalele muntelui Merapi și să continue să-și practice credința de a fi una cu muntele. De cealaltă parte a muntelui, un vulcanolog continuă să insiste că se apropie sfârșitul lumii.

LA PALISIADA

Philip Sotnychenko | Durata 100 min.

Ucraina, 1996. Cu 5 luni înainte de interzicerea pedepsei capitale, doi vechi prieteni, un detectiv al poliției și un psihiatru legist, investighează moartea unuia dintre colegii lor. Cu mult timp în urmă, amândoi fuseseră îndrăgostiți de văduva celui decedat.

THE FACE OF THE JELLYFISH

Melisa Liebenthal | Durata 76 min.

Într-o dimineață, Marina, o femeie de treizeci de ani, se trezește cu un alt chip. Cine este ea acum? The Face of the Jellyfish este o explorare jucăușă a fețelor — atât cele umane, cât și cele animale — și a importanței acestora în definirea identităților și relațiilor noastre. Cine noi suntem dincolo de chip, de imagine?

Meniu