LUCID ROOM

Chiara Caterina
Italia, 2022
20 min.

Întorcându-se acasă după o despărțire, un tânăr se trezește într-o cameră goală. Gesturile și acțiunile sale îi umplu singurătatea, iar câteva obiecte îi oferă un confort temporar, până când îl cuprinde un somn adânc. Un vis lucid inițiază un ritual de vindecare.

La stanza lucida este un film despre despărțire și regenerare, despre singurătate, despre spațiul gol și căutările de umplere a acestuia și, deci, a sinelui. Melancolie, tristețe, ruminații ce își găsesc manifestarea în gesturi compulsive, o căutare a trecutului prin obiectele de acasă, a amintirilor de familie – o re-căutare prin memorie. Odată cu întoarcerea în timp, permeând membrana visului, corpul se regenerează. O dublă întoarcere – un vis a cărui desfășurare este inversată, acțiunile încep de la final, iar obiectul acțiunii este reflectat înapoi spre subiect. Filmul Chiarei Caterina este o explorare simbolică și speculativă: chiar dacă somnul este o formă de escapism, el este și o metodă de a procesa emoțiile: o punere pe pauză și o cernere lucidă. (Emilian Lungu)

Data proiecție și locație

Sâmbătă, 30 Septembrie | 21:00

Cinemateca Eforie, Strada Eforie 2
Cumpără bilet

Premii și festivaluri

Chiara Caterina

După ce a urmat studii teoretice de film la Universitatea din Roma și a obținut o diplomă în imagine de film, Chiara Caterina a urmat cursuri postuniversitare în cadru Le Fresnoy. Primul său scurtmetraj, Avant la nuit, a fost premiat și selectat în cadrul mai multor festivaluri internaționale. Scurtmetrajul său Enchantment a fost selectat și premiat în cadrul Săptămânii Criticilor de la Veneția și în multe alte festivaluri de film.

  • Fișa tehnică
  • Producție și distribuție
  • REGIE/CINEMATOGRAPHY/MONTAJ: Chiara Caterina
  • DISTRIBUȚIE: Francesco Napoli
  • DESIGN DE SUNET ȘI MIXAJ: Massimo Mariani
  • COLORIZARE: Stefano Barozzi
  • POST-PRODUCȚIE : START
  • ARTWORK: Dario Volpe / Lettera7
  • PRODUS DE: Clara Puhlmann & Carlotta Cornehl

Earthly Delights

Toate filmele →

SOFT TOUCH

Paige Mazurek | Durata 11 min.

O baie existențială cu spumă prinsă între trecut, prezent și visare cu ochii deschiși, Soft Touch zăbovește asupra modului în care ne deplasăm prin tunelul vieții. Filmul celebrează atât cotidianului, cât și evadarea din el - toate întâmplându-se într-un neașteptat spațiu al ritualurilor americane.

SLIMANE

Carlos Pereira | Durata 19 min.

Într-o Germanie dintr-un viitor nu foarte îndepărtat, persoanele queer au devenit și mai marginalizate și și mai amenințate. Într-o ultimă zi de iarnă, Omar este eliberat din închisoare și o vizitează pe Ava, fără să o anunțe de dinainte.

LUCID ROOM

Chiara Caterina | Durata 20 min.

Întorcându-se acasă după o despărțire, un tânăr se trezește într-o cameră goală. Gesturile și acțiunile sale îi umplu singurătatea, iar câteva obiecte îi oferă un confort temporar, până când îl cuprinde un somn adânc. Un vis lucid inițiază un ritual de vindecare.

GODS OF THE SUPERMARKET

Alberto Gonzales Morales | Durata 8 min.

Într-o vreme a mișcărilor ce promovează pozitivitatea corporală, filmul aduce un omagiu reprezentării populare a corpului masculin, cu care regizorul are o relație între dragoste și ură. Printr-o serie de imagini culese de pe internet și din alte locuri (așa-zisele „net found footage”), este pusă sub semnul întrebării obsesia noastră culturală pentru standardele nerealiste de frumusețe.

FLORES DEL OTRO PATIO

Jorge Cadena | Durata 15 min.

În nordul Columbiei, un grup de activiști queer se folosesc de extravaganță și de acțiuni performative pentru a denunța exploatarea catastrofală care se întâmplă în cea de-a treia cea mai mare mină de cărbune a țării.

DILDOTECTONICS

Tomás Paula Marques | Durata 16 min.

În timpul nostru prezent, Rebeca încearcă să creeze o colecție de dildo-uri ceramice cu caracter non-falic. În timpul Inchiziției, Josefa găsește un dildo pe care îl folosește într-o relație de dragoste interzisă cu Maria. Deși fiecare în alt timp, drumurile Rebecăi și ale lui Josefa ajung să se intersecteze.

Meniu