MAST-DEL

Maryam Tafakory
Iran, UK, 2023
17 min.

Două femei într-un pat. Vântul bate în fereastră, iar una dintre ele își amintește de o veche întâlnire la cinema. Un cântec de dragoste care n-ar trece niciodată de cenzură, Mast-del vorbește despre corpuri și dorințe interzise atât în interiorul, cât și în afara cinematografiei iraniene de după revoluție.

Rememorarea fragmentară a unei întâlniri cu un bărbat din trecutul protagonistei pune bazele firului narativ principal din Mast-del, folosindu-se de o construcție vizuală impresionantă pentru a discuta, într-o manieră frapantă și, totodată, tușantă, dorințe interzise și opresiunea femeilor. Una dintre multele povești care nu pot fi rostite în Iranul de astăzi, cea din Mast-del este spusă în tăcere, prin intermediul subtitrărilor care se înșiră pe ecran și al imaginilor negative granulate, care lasă se se întrevadă frânturi ale unor activități cotidiene. Acestea se întrepătrund cu urmele fragile ale unor atingeri și priviri furișe suprinse pe peliculă, într-un montaj care inspiră teamă, dar și dorință, la un nivel epidermic. (Oana Ghera)

Data proiecție și locație

Joi, 28 Septembrie | 18:00

Cinemateca Eforie, Strada Eforie 2
Cumpără bilet

Premii și festivaluri

Maryam Tafakory

Maryam Tafakory, născută în Shiraz, Iran, lucrează în domeniul filmului și al performance-ului. Lucrările sale au fost proiectate, printre altele, în cadrul MoMA, Locarno, IFFR și ICA. Lucrările sale au câștigat premii precum cel mai bun scurtmetraj experimental la cea de-a 70-a ediție a Melbourne International Film Festival, un Gold Hugo Award la cea de-a 58-a ediție a Chicago International Festival, un Tiger Short Award la cea de-a 51-a ediție a IFFR și Barbara Hammer Feminist Award la cea de-a 60-a ediție a Ann Arbor Film Festival.

  • Fișa tehnică
  • Producție și distribuție
  • REGIE/SCENARIU/DESIGN DE SUNET/MONTAJ/PRODUCĂTOR: Maryam Tafakory
  • CINEMATOGRAPHY: anonymous, Maryam Tafakory
  • COMPOZITOR: Sarah Davachi
  • PRODUS DE: Maryam Tafakory

Against Invisibility

Toate filmele →

SENSITIVE CONTENT

Narges Kalhor | Durata 8 min.

În 2022, după moartea lui Mahsa Amini în tot Iranul au izbucnit proteste în favoarea drepturilor femeilor și împotriva autoritarismului, acestea fiind reprimate violent de către regimul de la Teheran. Folosind filtrele de conținut de pe social media ca o metaforă centrală, Sensitive Content explorează statutul martorului în epoca modernă, precum și modul în care documentăm nesupunerea civică și evenimentele istorice.

NOCTURNE FOR A FOREST

Catarina Vasconcelos | Durata 16 min.

În Portugalia secolului al 15-lea, un grup de călugări catolici construiește un zid de fortificare împrejurul unei păduri, interzicându-le femeilor să treacă de acesta.

MAST-DEL

Maryam Tafakory | Durata 17 min.

Două femei într-un pat. Vântul bate în fereastră, iar una dintre ele își amintește de o veche întâlnire la cinema. Un cântec de dragoste care n-ar trece niciodată de cenzură, Mast-del vorbește despre corpuri și dorințe interzise atât în interiorul, cât și în afara cinematografiei iraniene de după revoluție.

JILL, UNCREDITED

Anthony Ing | Durata 18 min.

Una dintre cele mai prolifice actrițe de figurație din întreaga lume, Jill Goldston a rămas până acum relativ necunoscută, în ciuda unei filmografii impresionante. Filmul de montaj al lui Anthony Ing recuperează imaginea și opera sa într-o manieră emoționantă, sărbătorind atât contribuțiile ei artistice, cât și cinematografia modernă și cultura pop.

BEAR

Morgane Frund | Durata 19 min.

Un proiect aparent inofensiv - digitizarea arhivelor unui cineast amator care și-a făcut un hobby din filmarea urșilor - se transformă într-un proces cu totul diferit atunci când aceste imagini dezvăluie mai mult decât simple peisaje naturale. O reflecție asupra puterii privirii și a violenței sale voyeuriste.

ALL MY SCARS VANISH IN THE WIND

Angélica Restrepo, Carlos Velandia | Durata 14 min.

Printre amintiri deopotrivă intruzive și căutate, o femeie aude o invocație neliniștitoare ce vine din străfundurile ființei sale. Un strigăt de ajutor enigmatic, care devine treptat inteligibil, o ghidează către rana originară și către copilul din sine, transformându-se în propriul său protector.

Meniu