MONISME

Riar Rizaldi
Indonezia, Qatar, 2023
115 min.

Amenințat cu violențe sponsorizate de stat, un mistic este hotărât să nu-și părăsească pământul de la poalele muntelui Merapi și să continue să-și practice credința de a fi una cu muntele. De cealaltă parte a muntelui, un vulcanolog continuă să insiste că se apropie sfârșitul lumii.

Filmul de debut al regizorului Riar Rizaldi are în centru un personaj atipic — muntele Merapi din Indonezia, unul dintre cei mai activi vulcani ai planetei, o entitate învăluită în legendă, a cărui forță distructivă este asociată în mitologiile locale cu forțele oculte ale supranaturalului. Construit ca un documentar experimental hibrid, care îmbină cercetarea etnografică cu tropi aparținând ficțiunii speculative, Monisme este rezultatul unui captivant demers de explorare al imaginarului cultural și științific din jurul vulcanului, modelat de credințele și intențiile unei comunități pitorești formate din localnici, vulcanologi, reprezentanți ai miliției paramilitare înrolate la fața locului și înșiși membrii echipei de filmare. De la scene sângeroase împrumutate din imaginarul filmelor horror de serie B la înregistrări de natură documentară surprinse de camere CCTV, la numeroase elemente meta-cinematografice inserate jucăuș, filmul lui Rizaldi aduce laolaltă o varietate de perspective aparent contradictorii în încercarea de a înțelege încrengăturile istorice, sociale, politice și fantastice, raționale și iraționale, care guvernează acest loc. (Oana Ghera)

Data proiecție și locație

Joi, 28 Septembrie | ora 20:30

Cinema Elvire Popesco, Bd. Dacia, nr. 77
Cumpără bilet

Premii și festivaluri

Riar Rizaldi

Riar Rizaldi lucrează ca artist și regizor. Lucrează în special cu imagini dinamice și cu sunet, destinate atât spațiului sălii de cinema, cât și instalațiilor. Practica sa artistică se concentrează în principal pe relația dintre capital și tehnologie, pe muncă și natură, pe modurile de înțelegere a lumii, pe filmul de gen și pe posibilitatea ficțiunii teoretice. Filmele sale au fost prezentate în cadrul mai multor festivaluri internaționale (printre care Locarno, IFFR, Viennale, BFI London, Cinéma du Réel, Vancouver etc.), precum și la NTT InterCommunication Center Tokyo, Centre Pompidou Paris, Times Museum Guangzhou, Bienala de la Istanbul, Bienala de la Taipei, Bienala de Arhitectură de la Veneția, Bienala de la Jogja și Galeria Națională din Indonezia, printre altele. Scurtmetrajul său Tellurian Drama (2020) a câștigat Silver Screen Award pentru cel mai bun scurtmetraj din Asia de Sud-Est la Festivalul Internațional de Film de la Singapore 2020 și a primit o Mențiune de Onoare la DOK Leipzig 2021.

  • Fișa tehnică
  • Producție și distribuție
  • DISTRIBUȚIE: Rendra Bagus Pamungkas, Kidung Paramadita, Whani Darmawan, Puthut Juritno, Yulianto, Suparno
  • IMAGINE: Aditya Krisnawan
  • DESIGN DE PRODUCȚIE: Arda Awigarda
  • ART DIRECTOR: Rizal Umami
  • MUZICĂ & SOUND DESIGN: Wahono
  • PRODUS DE: BM Anggana
  • PRODUCĂTOR ASOCIAT: Robin Moran & Pinkan Veronique

Competiția Internațională de Lungmetraj

Toate filmele →

THE LIFE AND STRANGE SURPRISING ADVENTURES OF ROBINSON CRUSOE WHO LIVED FOR TWENTY AND EIGHT YEARS ALL ALONE ON AN INHABITED ISLAND AND SAID IT WAS HIS

Benjamin Deboosere | Durata 75 min.

Un exercițiu original și incisiv de decolonizare a mitului lui Robinson Crusoe, în care o capră îți va cuceri inima.

HOME INVASION

Graeme Arnfield | Durata 90 min.

Un film eseu de coșmar despre istoria soneriei, care-i urmărește inventarea și constantele sale reinventări de-a lungul luptelor pentru drepturile muncitorești din secolul al XIX-lea, al anilor de început ai cinematografiei narative și al culturilor de supraveghere contemporane.

DE FACTO

Selma Doborac | Durata 130 min.

Cum poate cinematograful să vorbească despre crimele împotriva umanității, despre violența extremă și despre terorismul de stat fără să le fie complice? De Facto găsește răspunsuri la această întrebare prin intermediul a doi actori, al unui text precis și al unui decor în mod voit restrâns la minimul posibil.

THE HUMAN SURGE 3

Eduardo Williams | Durata 161 min.

Trei grupuri diferite de prieteni rătăcesc într-o lume ploioasă, plină de vânt și întunecată. Își petrec timpul împreună, căutând ceva care să-i distragă de la slujbele lor deprimante și șerpuind constant către misterul unor noi posibilități.

MONISME

Riar Rizaldi | Durata 115 min.

Amenințat cu violențe sponsorizate de stat, un mistic este hotărât să nu-și părăsească pământul de la poalele muntelui Merapi și să continue să-și practice credința de a fi una cu muntele. De cealaltă parte a muntelui, un vulcanolog continuă să insiste că se apropie sfârșitul lumii.

LA PALISIADA

Philip Sotnychenko | Durata 100 min.

Ucraina, 1996. Cu 5 luni înainte de interzicerea pedepsei capitale, doi vechi prieteni, un detectiv al poliției și un psihiatru legist, investighează moartea unuia dintre colegii lor. Cu mult timp în urmă, amândoi fuseseră îndrăgostiți de văduva celui decedat.

THE FACE OF THE JELLYFISH

Melisa Liebenthal | Durata 76 min.

Într-o dimineață, Marina, o femeie de treizeci de ani, se trezește cu un alt chip. Cine este ea acum? The Face of the Jellyfish este o explorare jucăușă a fețelor — atât cele umane, cât și cele animale — și a importanței acestora în definirea identităților și relațiilor noastre. Cine noi suntem dincolo de chip, de imagine?

Meniu