NEWEST OLDS

Pablo Mazzolo
Argentina, 2022
15 min.

The Newest Olds transformă peisajele iconice ale orașului Detroit, zguduind din temelii clădirile și prăbușind granițele fizice, politice și senzoriale dintre Canada și Statele Unite prin tehnici și procedee alchimice, prin efecte realizate din cameră și prin intervenții asupra peliculei.

Ca și cum ar fi un antonim al simfoniei orașului, The Newest Olds se perindă printre fotograme în niște nuanțe fluide, care curg incontrolabil. Peisajele impersonale cu zgârie-norii pe linia de orizont a orașelor sau bălăriile eternelor periferii intră în deconstrucție. La antipodul materiei fotocrome se află glitch-ul. Experiența unei lentile contaminate zgândăre retina până la nevroză, până la dorința de a o smulge din facultățile simțurilor pentru a putea îndepărta parazitul. Însă pe măsură ce planul auditiv devine tot mai arzător, mai direct încărcat politic, nevoia de scăpare se ameliorează. Ea se transformă într-o nevoie de acțiune. (Emil Vasilache)

Data proiecție și locație

Marți, 25 Noiembrie @Anca Poterașu Gallery

Capacitate 130 de locuri | Adresa aici, numărul 23
*Biletele și abonamentele pot fi achiziționate online pe platforma de streaming a festivalului.
Cumpără bilet

Premii și festivaluri

Pablo Mazzolo

Pablo Mazzolo este un cineast și pedagog din Buenos Aires. Lucrează exclusiv cu formate de film analog, explorând proprietățile optice și chimice ale mediului și demonstrând un interes puternic pentru peisajele naturale și cele construite de oameni. Lucrările sale abordează teme ca suveranitatea indigenă, fantomele dictaturii militare, extincția și catastrofele ecologice. Filmele sale au fost prezentate în cadrul mai multor festivaluri, muzee și galerii internaționale, printre care Arsenal Institute for Film and Video Art, Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía, Berkeley Art Museum and Pacific Film Archive, Anthology Film Archives, Mar del Plata International Film Festival, Brooklyn Museum, Muzeul de Artă Modernă din Buenos Aires, International Film Festival Rotterdam, New York Film Festival și Edinburgh International Film Festival. Mazzolo este profesor la Universitatea Națională din Quilmes, lucrează independent ca monteur pentru filme documentare și susține ateliere dedicate percepției și creației vizuale pentru tinerii care trăiesc cu autism.

  • Fișa tehnică
  • Producție și distribuție
  • IMAGINE, SUNET, MONTAJ: Pablo Mazzolo
  • PRODUS DE: Pablo Mazzolo, House of Toast Film & Video Collective (Oona Mosna)

Phantom Landscapes

Toate filmele →

SOLMATALUA

Rodrigo Ribeiro-Andrade | Durata 15 min.

Într-o odisee onirică cu accente afrodiasporice, peisaje și alei se întâlnesc la răscrucea timpului. Solmatalua parcurge o călătorie amețitoare prin teritorii ancestrale și contemporane, un voiaj mistic care recuperează amintiri și care caută viitoruri posibile.

NEWEST OLDS

Pablo Mazzolo | Durata 15 min.

The Newest Olds transformă peisajele iconice ale orașului Detroit, zguduind din temelii clădirile și prăbușind granițele fizice, politice și senzoriale dintre Canada și Statele Unite prin tehnici și procedee alchimice, prin efecte realizate din cameră și prin intervenții asupra peliculei.

IT’S A DATE

Nadia Parfan | Durata 6 min.

Kiev, anul 2022. În zori, o mașină rulează cu o viteză amețitoare prin oraș. Filmat dintr-un unghi de cameră subiectiv, într-un singur cadru nemontat, acest remake contemporan al filmului lui Claude Lelouch C'etait un rendez-vous surprinde toate emoțiile care se pot resimți în timpul unei stări de urgență cauzată de război.

DESERT DREAMING

Abdul Halik Azeez | Durata 12 min.

Urmărind migrația forței de muncă către Orientul Mijlociu și impactul microeconomic al unor schimbări majore ca neoliberalizarea economiei din Sri Lanka în anii '70, Desert Dreaming sfidează, prin intermediul culturii populare și al amintirilor intime și anecdotice, narațiunile monolitice ale istoriei personale și ale educației musulmane din clasa de mijloc.

CHASING THE SUN: EL SHATT

Ana Bilankov | Durata 19 min.

Utilizând materiale din arhive croate și internaționale, care se întrepătrund cu imagini actuale ale acestui non-loc deșertic, Chasing the Sun: El Shatt încearcă să pună cap la cap niște amintiri fragmentare. Simultan, filmul colectează date istorice despre El Shatt, cea mai mare tabără de refugiați din deșertul Sinai din Egipt în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

45TH PARALLEL

Lawrence Abu Hamdan | Durata 15 min.

În interiorul unei clădiri în care pe podea este trasată o linie groasă de frontieră, un monolog meditează asupra unor granițe permeabile și legi impermeabile, reflectând asupra modului în care libera circulație, libera cunoaștere și spațiul liber sunt amenințate.

Meniu