NOCTURNE FOR A FOREST

Catarina Vasconcelos
Portugalia, 2023
16 min.

În Portugalia secolului al 15-lea, un grup de călugări catolici construiește un zid de fortificare împrejurul unei păduri, interzicându-le femeilor să treacă de acesta.

Știm încă de la remarcabilul ei debut, Metamorfoza păsărilor (2020), că cinemaul Catarinei Vasconcelos este unul al cadrelor picturale și migăloase, în care narațiunea joacă un rol central. În Nocturno para uma floresta, cineasta își trage seva din estetica barocă, îndeosebi cea a pictoriței portugheze Josefa d’Obidios, pentru a schița povestea unei mânăstiri papale care amenința cu excomunicarea orice femeie care-i trecea hotarul de piatră. Într-o manieră jucăușă, filmul explorează atât excluziunea milenară a femeilor din biserică și privarea lor de la formele de gnoză păzite de către aceasta, cât și recentele dezbateri și re-evaluări privind patrimoniului cultural istoric, printr-o înfloritură (sic!) dialogică ce amintește de Nopțile Arabe ale Miguel Gomes. (Flavia Dima)

Data proiecție și locație

Joi, 28 Septembrie | 18:00

Cinemateca Eforie, Strada Eforie 2
Cumpără bilet

Premii și festivaluri

Catarina Vasconcelos

Catarina Vasconcelos este o regizoare portugheză născută la Lisabona. Filmul său de debut, Metaphor or Sadness Inside Out, a avut premiera în 2014 la cea de-a 36-a ediție a Cinema du Réel de la Paris, unde a fost distins cu premiul pentru Cel mai bun scurtmetraj din competiția internațională. Lungmetrajul ei de debut în documentar, Metamorfoza păsărilor, a avut premiera în 2020 în cadrul secțiunii Encounters la cea de-a 70-a ediție a Festivalului de Film de la Berlin, unde a primit Premiul FIPRESCI, prima dintre cele 40 de distincții internaționale ale filmului.

  • Fișa tehnică
  • Producție și distribuție
  • DISTRIBUȚIE: Paula Guedes
  • SCENARIU: Catarina Vasconcelos
  • CINEMATOGRAPHY: Paulo Menezes
  • SUNET: Miguel Martins, Miguel Diogo
  • MONTAJ: Francisco Moreira
  • PRODUCȚIE: Pedro Fernandes Duarte, Primeira Idade
  • PRODUS DE: Primeira Idade

Against Invisibility

Toate filmele →

SENSITIVE CONTENT

Narges Kalhor | Durata 8 min.

În 2022, după moartea lui Mahsa Amini în tot Iranul au izbucnit proteste în favoarea drepturilor femeilor și împotriva autoritarismului, acestea fiind reprimate violent de către regimul de la Teheran. Folosind filtrele de conținut de pe social media ca o metaforă centrală, Sensitive Content explorează statutul martorului în epoca modernă, precum și modul în care documentăm nesupunerea civică și evenimentele istorice.

NOCTURNE FOR A FOREST

Catarina Vasconcelos | Durata 16 min.

În Portugalia secolului al 15-lea, un grup de călugări catolici construiește un zid de fortificare împrejurul unei păduri, interzicându-le femeilor să treacă de acesta.

MAST-DEL

Maryam Tafakory | Durata 17 min.

Două femei într-un pat. Vântul bate în fereastră, iar una dintre ele își amintește de o veche întâlnire la cinema. Un cântec de dragoste care n-ar trece niciodată de cenzură, Mast-del vorbește despre corpuri și dorințe interzise atât în interiorul, cât și în afara cinematografiei iraniene de după revoluție.

JILL, UNCREDITED

Anthony Ing | Durata 18 min.

Una dintre cele mai prolifice actrițe de figurație din întreaga lume, Jill Goldston a rămas până acum relativ necunoscută, în ciuda unei filmografii impresionante. Filmul de montaj al lui Anthony Ing recuperează imaginea și opera sa într-o manieră emoționantă, sărbătorind atât contribuțiile ei artistice, cât și cinematografia modernă și cultura pop.

BEAR

Morgane Frund | Durata 19 min.

Un proiect aparent inofensiv - digitizarea arhivelor unui cineast amator care și-a făcut un hobby din filmarea urșilor - se transformă într-un proces cu totul diferit atunci când aceste imagini dezvăluie mai mult decât simple peisaje naturale. O reflecție asupra puterii privirii și a violenței sale voyeuriste.

ALL MY SCARS VANISH IN THE WIND

Angélica Restrepo, Carlos Velandia | Durata 14 min.

Printre amintiri deopotrivă intruzive și căutate, o femeie aude o invocație neliniștitoare ce vine din străfundurile ființei sale. Un strigăt de ajutor enigmatic, care devine treptat inteligibil, o ghidează către rana originară și către copilul din sine, transformându-se în propriul său protector.

Meniu