NUMB-NUMBER

Larisa Crunțeanu
România, 2022
20 min.

Amorțire. Număr. Numere, grafice. Sau cum am învățat să simulăm sentimente, până când am ajuns să nu ne mai dăm seama dacă nu o facem. Scris în stilul unei reclame proaste, Numb-Number acoperă 12 ani din viața unui personaj fictiv care se confruntă cu o întrebare grea: ce ți-ai sacrifica pentru o cripto-avere de neimaginat?

Larisa Crunțeanu a vrut să arate ce rămâne pe ecran după ce totul dispare: green screen, stock footage, statistici de necuprins și narațiuni antreprenoriale ca niște mituri fondatoare. Povestea a 12 ani din viața unui tânăr începe, neîntâmplător, cu criza economică douămiistă și ajunge la foarte recenta pandemie, vremuri pe care protagonisul le trăiește inert, complet hipnotizat de o avere crescândă în criptomonede, a cărui parolă însă a uitat-o. De ce irită într-un așa mare fel demersul cineastei? Pentru că scoate în evidență imaginile de protocol ale contemporaneității, cele acceptate ca atare și presupuse a nu însemna nimic. Așa arată alienarea contemporană — lungul cadru al lui Antonioni s-a actualizat într-un green screen. (Călin Boto)

Data proiecție și locație

Sâmbătă, 30 Septembrie | 18:30

Cinemateca Eforie, Strada Eforie 2
Cumpără bilet

Larisa Crunțeanu

Larisa Crunțeanu este o artistă interdisciplinară, care lucrează la intersecția dintre cercetare și explorare. Are studii de licență în jurnalism și un masterat în fotografie și imagine dinamică, precum și un doctorat în arte vizuale obținut la Universitatea de Artă din București. Lucrările sale au făcut parte din expoziţii importante găzduite de Muzeul Naţional de Artă Contemporană București, SAVVY Berlin, Kunsthalle Osnabrück, Galeriile Naționale Zacheta Varșovia, Museu de Arte Brasieira São Paulo și bienale precum Art Encounters Timișoara, Matter of Art Praga și Warsaw Biennale. Primul său lungmetraj, un hibrid docu-ficțiune intitulat O Iubire Mică, Nesemnificativă (2020) i-a adus premiul Best Director la REAKTOR IFF și a fost proiectat în cadrul Les Films de Cannes à Bucarest și F-Sides Premieres. În 2023 a lansat prima sa carte, „Protocoale ale singularității”, publicată în volum bilingv RO-EN de Dispozitiv Books.

  • Fișa tehnică
  • REGIE, SCENARIU, VOCE: Larisa Crunțeanu
  • MONTAJ, SOUND DESIGN: Laurențiu Coțac
  • CAMERA ADIȚIONALĂ: Cristian Păduraru
  • SURSE VIDEO: storyblock.com

Competiția Națională 2

Toate filmele →

NUMB-NUMBER

Larisa Crunțeanu | Durata 20 min.

Amorțire. Număr. Numere, grafice. Sau cum am învățat să simulăm sentimente, până când am ajuns să nu ne mai dăm seama dacă nu o facem. Scris în stilul unei reclame proaste, Numb-Number acoperă 12 ani din viața unui personaj fictiv care se confruntă cu o întrebare grea: ce ți-ai sacrifica pentru o cripto-avere de neimaginat?

HISTORY

Raluca Popa | Durata 11 min.

Anotimpurile se succed peste Teufelsberg (Muntele Diavolului) și peste ruinele războiului, îngropate sub vegetație. Cresc noi copaci, un șoim trece în zbor, un incendiu se profilează la orizont.

METALE GRELE

Mihai Ghiță | Durata 8 min.

O zi însorită pe malul Mării Negre. Ceva neliniștitor plutește în aer.

ŃEALE AZBUIRĂTOARE

Alexandra Gulea | Durata 24 min.

Fără un teritoriu al lor și fără o limbă scrisă, aromânii au fost alungați din istorie și se află într-o continuă rătăcire. Ei mărșăluiesc alături de turmele lor, având ca singură certitudine propria identitate, o cultură orală într-un dialect arhaic, pe care regizoarea îl vorbea cu bunicii ei în copilărie.

S-A NĂSCUT UN LOC

Cristina Iliescu | Durata 15 min.

Oameni și fragmente de interfață, clădiri și sigle ale corporațiilor se îmbină toate într-un amalgam în construcție prin București. Peste spațiile din oraș este suprapus un look care păstrează reminiscențe ale fundalurilor technicolor de la Hollywood.

Meniu