S-A NĂSCUT UN LOC

Cristina Iliescu
România, 2023
15 min.

Oameni și fragmente de interfață, clădiri și sigle ale corporațiilor se îmbină toate într-un amalgam în construcție prin București. Peste spațiile din oraș este suprapus un look care păstrează reminiscențe ale fundalurilor technicolor de la Hollywood. 

S-a născut un loc poate fi despre orice loc, la fel cum poate fi despre toate locurile. Căci, deși pe cineastă o interesează ideea pragmatică de casă — anterioară celei mult mai romantice de acasă —, filmul nu se vrea a fi concret, ci găsește, și oferă, o mare plăcere în joaca cu imagini neclare, rapide, mișcate și mărite pe detaliu ale unui București în continuă construcție: acel fel de imagini binecunoscute în online, care, indiferent dacă sunt postate alarmist, pentru a dovedi ceva, sau diaristic, pur și simplu pentru a surprinde pasiunea crepuscului dintr-o zi oarecare, ele au o anumită conștiință a conviețuirii, atât de prezentă și la Cristina Iliescu.

Data proiecție și locație

Sâmbătă, 30 Septembrie | 18:30

Cinemateca Eforie, Strada Eforie 2
Cumpără bilet

Cristina Iliescu

Pe Cristina Iliescu o intrigă cinema-ul hibrid, cel experimental și structurile non-narative. A.I. Poetries of Female and Non-Female Beings in Gas Stations at Night, scurtmetrajul său de debut, a câștigat competiția națională a ediției din 2022 a BIEFF și a fost proiectat la festivaluri ca Glasgow ISFF și FEKK Ljubljana, precum și în cadrul unor instalații și galerii de artă din România. În 2023, Cristina Iliescu a fost mentorat și organizator în cadrul rezidenței de creație de videopoeme „Echo III – For Memory’s Sake” din București; face parte din platforma rhea. În prezent, scrie un doctorat în cadrul UNATC București despre impactul pe care îl au asupra cinemaului fenomenele filmice din mediul online conectiv (TikTok-

Competiția Națională 2

Toate filmele →

NUMB-NUMBER

Larisa Crunțeanu | Durata 20 min.

Amorțire. Număr. Numere, grafice. Sau cum am învățat să simulăm sentimente, până când am ajuns să nu ne mai dăm seama dacă nu o facem. Scris în stilul unei reclame proaste, Numb-Number acoperă 12 ani din viața unui personaj fictiv care se confruntă cu o întrebare grea: ce ți-ai sacrifica pentru o cripto-avere de neimaginat?

HISTORY

Raluca Popa | Durata 11 min.

Anotimpurile se succed peste Teufelsberg (Muntele Diavolului) și peste ruinele războiului, îngropate sub vegetație. Cresc noi copaci, un șoim trece în zbor, un incendiu se profilează la orizont.

METALE GRELE

Mihai Ghiță | Durata 8 min.

O zi însorită pe malul Mării Negre. Ceva neliniștitor plutește în aer.

ŃEALE AZBUIRĂTOARE

Alexandra Gulea | Durata 24 min.

Fără un teritoriu al lor și fără o limbă scrisă, aromânii au fost alungați din istorie și se află într-o continuă rătăcire. Ei mărșăluiesc alături de turmele lor, având ca singură certitudine propria identitate, o cultură orală într-un dialect arhaic, pe care regizoarea îl vorbea cu bunicii ei în copilărie.

S-A NĂSCUT UN LOC

Cristina Iliescu | Durata 15 min.

Oameni și fragmente de interfață, clădiri și sigle ale corporațiilor se îmbină toate într-un amalgam în construcție prin București. Peste spațiile din oraș este suprapus un look care păstrează reminiscențe ale fundalurilor technicolor de la Hollywood.

Meniu