SOLMATALUA

Rodrigo Ribeiro-Andrade
Brazilia, 2022
15 min.

Într-o odisee onirică cu accente afrodiasporice, peisaje și alei se întâlnesc la răscrucea timpului. Solmatalua parcurge o călătorie amețitoare prin teritorii ancestrale și contemporane, un voiaj mistic care recuperează amintiri și care caută viitoruri posibile.

Exista o vreme când oamenii s-ar fi putut teme că soarele ce apune nu va mai răsări din nou. Exista o vreme când oamenii erau înghițiți de întunericul nopților. Solmatalua ne poartă prin viziunile unui tărâm vrăjit ale cărui cânturi îndrăznesc să vindece durerea așternută peste trupurile negre de-a lungul secolelor. O voce contemplă suferința. O alta propovăduiește conviețuirea cu o pasiune dureroasă, cu un sentiment al urgenței, dând glas celor flămânzi, celor care nu sunt ascultați chiar dacă vocile lor sunt multe, iar puterea lor, infinită. (Emil Vasilache)

Data proiecție și locație

Marți, 25 Noiembrie @Anca Poterașu Gallery

Capacitate 130 de locuri | Adresa aici, numărul 23
*Biletele și abonamentele pot fi achiziționate online pe platforma de streaming a festivalului.
Cumpără bilet

Premii și festivaluri

Rodrigo Ribeiro-Andrade

Rodrigo Ribeiro-Andrade este un artist de origine afro-braziliană, dedicat  cercetării și reconfigurării imaginilor de arhivă și, în mod special, preocupat de prezența (și de multe ori absența) afrodiasporei în astfel de contexte. Devotat unor narațiuni care abordează probleme sociale în mod istoric uitate, acesta a debutat în 2020 cu A Morte Branca do Feiticeiro Negro, care a fost ales drept Cai bun scurtmetraj de către Asociația Criticilor de Film din Brazilia. Lucrările sale au fost prezentate în mai multe expoziții și festivaluri de film, inclusiv în cadrul MoMA, al Săptămânii Criticilor de la Berlin, DocLisboa, Festival do Rio, Sheffield Doc/Fest, IndieLisboa și Festival de Cine en Guadalajara. Artistul a obținut mai multe premii, printre care cel pentru Cel mai bun regizor la cea de-a 53-a ediție a Festival de Brasília, premiul pentru debut în cadrul celei de-a 31-a ediție a São Paulo International Short Film Festival și Premiul Publicului la cel de-al 28-lea Hot Docs.

 • Fișa tehnică
 • Producție și distribuție
 • SCENARIU: Rodrigo Ribeiro-Andrade
 • MONTAJ: Rodrigo Ribeiro-Andrade, Julia Faraco, Carlos Eduardo Ceccon
 • MUZICĂ: Mbé
 • SOUND DESIGN: Rodrigo Ribeiro-Andrade
 • SOUND EDITING: Rodrigo Ribeiro-Andrade, Pedro Caetano, Mbé
 • SOUND MIXING: Pedro Cordeiro
 • PRODUS DE: Gata Maior Filmes
 • PRODUCĂTORI: Rodrigo Ribeiro-Andrade, Eryk Rocha, Mariana Mansur, Bernardo Oliveira
 • COPRODUCȚIE: QTV Selo, Aruac Filmes

Phantom Landscapes

Toate filmele →

SOLMATALUA

Rodrigo Ribeiro-Andrade | Durata 15 min.

Într-o odisee onirică cu accente afrodiasporice, peisaje și alei se întâlnesc la răscrucea timpului. Solmatalua parcurge o călătorie amețitoare prin teritorii ancestrale și contemporane, un voiaj mistic care recuperează amintiri și care caută viitoruri posibile.

NEWEST OLDS

Pablo Mazzolo | Durata 15 min.

The Newest Olds transformă peisajele iconice ale orașului Detroit, zguduind din temelii clădirile și prăbușind granițele fizice, politice și senzoriale dintre Canada și Statele Unite prin tehnici și procedee alchimice, prin efecte realizate din cameră și prin intervenții asupra peliculei.

IT’S A DATE

Nadia Parfan | Durata 6 min.

Kiev, anul 2022. În zori, o mașină rulează cu o viteză amețitoare prin oraș. Filmat dintr-un unghi de cameră subiectiv, într-un singur cadru nemontat, acest remake contemporan al filmului lui Claude Lelouch C'etait un rendez-vous surprinde toate emoțiile care se pot resimți în timpul unei stări de urgență cauzată de război.

DESERT DREAMING

Abdul Halik Azeez | Durata 12 min.

Urmărind migrația forței de muncă către Orientul Mijlociu și impactul microeconomic al unor schimbări majore ca neoliberalizarea economiei din Sri Lanka în anii '70, Desert Dreaming sfidează, prin intermediul culturii populare și al amintirilor intime și anecdotice, narațiunile monolitice ale istoriei personale și ale educației musulmane din clasa de mijloc.

CHASING THE SUN: EL SHATT

Ana Bilankov | Durata 19 min.

Utilizând materiale din arhive croate și internaționale, care se întrepătrund cu imagini actuale ale acestui non-loc deșertic, Chasing the Sun: El Shatt încearcă să pună cap la cap niște amintiri fragmentare. Simultan, filmul colectează date istorice despre El Shatt, cea mai mare tabără de refugiați din deșertul Sinai din Egipt în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

45TH PARALLEL

Lawrence Abu Hamdan | Durata 15 min.

În interiorul unei clădiri în care pe podea este trasată o linie groasă de frontieră, un monolog meditează asupra unor granițe permeabile și legi impermeabile, reflectând asupra modului în care libera circulație, libera cunoaștere și spațiul liber sunt amenințate.

Meniu