THE FILM YOU ARE ABOUT TO SEE

Maxime Martinot
Franța, 2023
11 min.

Atenție! Filmul pe care urmează să îl vedeți folosește material real din istoria cinemaului, anume avertismentele de început care încadrează existența multor filme. Cu toate acestea, orice coluziune între artă și industrie, orice conflict de interese între libertatea de creație și lege sau orice aluzie la moralismul care privește viața imaginilor este una pur întâmplătoare și neintenționată.

The Film You Are About To See este construit ca o antologie de avertismente adunate dintr-o varietate de filme făcute de-a lungul istoriei artei cinematografice, invitând la o reflecție asupra relației complicate dintre cinema și ideologie. Este filmul un simplu produs al imaginației sau este el menit, prin natura sa, să ofere o reprezentare fidelă a realității? Este acesta o reflecție directă a viziunii despre lume a autorului însuși sau este el mai degrabă un vehicul seducător care să canalizeze ideologiile vremurilor? Într-un montaj atent curatoriat, fragmentele de filme pe care Martinot le inserează printre intertitluri ne reamintesc de forța pură a spectacolului cinematografic, a cărui natură mereu fascinantă l-a transformat în ținta unor dezbateri nesfârșite despre auctorialitate, moralitate și cenzură, încă de la începuturile sale ca atracție ieftină de bâlci. (Oana Ghera)

Data proiecție și locație

Miercuri, 27 Septembrie | 20:30

Cinemateca Eforie, Strada Eforie 2
Cumpără bilet

Premii și festivaluri

Maxime Martinot

Maxime Martinot este un regizor, monteur și scriitor de origine franceză. Și-a terminat studiile în cinema în cadrul Paris 8 și lucrează între Bretania, Paris și Lisabona. Primul său lungmetraj, Trois contés de Borges, a câștigat două premii la FIDMarseille și a fost lansat în cinematografele franceze în 2018. Filmul său eseu de scurtmetraj Histoire de la révolution a câștigat premiul pentru cel mai bun scurtmetraj la Entrevues Belfort. În 2022, Les Antilopes a fost nominalizat la Premiile César, la categoria Cel mai bun scurtmetraj documentar.

  • Fișa tehnică
  • Producție și distribuție
  • CERCETARE, SCENARIU, MONTAJ: Maxime Martinot
  • DESIGN GRAFIC: Catarina Boieiro
  • COLORIZARE: Thibault Solinhac
  • PRODUS DE: Don Quichote Films
  • PRODUCȚIE, DISTRIBUȚIE: Quentin Brayer, Yannick Beauquis, Roméo Bertrand (Don Quichotte Films), Maxime Martinot

Bearing Witness

Toate filmele →

WILD FLOWERS

Karla Crnčević | Durata 11 min.

„Tata a pus mâna pe camera video o singură dată în viață. 30 de ani mai târziu, m-a rugat să digitalizez materialul VHS pe care l-a filmat. Mă întrebam ce își mai amintește." Trasând o legătură între noțiuni de politică și spații intime, Wild Flowers pune sub semnul întrebării atât influența războiului asupra arhivelor personale, cât și statutul grădinilor ca locuri ale unor noi începuturi.

THE FILM YOU ARE ABOUT TO SEE

Maxime Martinot | Durata 11 min.

Atenție! Filmul pe care urmează să îl vedeți folosește material real din istoria cinemaului, anume avertismentele de început care încadrează existența multor filme. Cu toate acestea, orice coluziune între artă și industrie, orice conflict de interese între libertatea de creație și lege sau orice aluzie la moralismul care privește viața imaginilor este una pur întâmplătoare și neintenționată.

MARIA SCHNEIDER, 1983

Elisabeth Subrin | Durata 25 min.

În 1983, actrița franceză Maria Schneider acordă un interviu pentru emisiunea Cinéma Cinémas. Conversația ia o întorsătură neașteptată atunci când aceasta pune sub semnul întrebării practicile din industria cinematografică și i se cere să vorbească despre controversatul film Ultimul tango la Paris (1972).

DEAR GERALD

Jasper Rigole | Durata 11 min.

Dear Gerald începe ca o reflecție asupra home movie-ului ca mediu și asupra noțiunii de arhivă, dar, încet-încet, ne sunt dezvăluite niște problematice efecte secundare ale trecerii imaginilor din spațiul privat în spațiul public. Ce înseamnă statutul autorului și consimțământul în mediu online? Filmul este conceput ca un răspuns la o recenzie online a unuia dintre filmele de familie din arhiva IICADOM a lui Jasper Rigole.

BEEN THERE

Corina Schwingruber Ilić | Durata 10 min.

Excursii de weekend, city break-uri, escapade în natură sau în jurul lumii. La primele zile libere deja te-ai dus. Dorința de a călători n-a fost niciodată atât de răspândită și nici locurile vizitate atât de aglomerate. Ce obținem noi din asta, în afară de niște imagini dovadă că am fost acolo?

ARDENT OTHER

Alice Brygo | Durata 16 min.

O mulțime uluită în fața unui incendiu. Amenințarea nu are un nume, se răspândește o angoasă difuză. Frica trebuie invocată, iar focul trebuie să se transforme în semn.

Meniu