THE LIFE AND STRANGE SURPRISING ADVENTURES OF ROBINSON CRUSOE WHO LIVED FOR TWENTY AND EIGHT YEARS ALL ALONE ON AN INHABITED ISLAND AND SAID IT WAS HIS

Benjamin Deboosere
Belgia, 2023
75 min.

Un exercițiu original și incisiv de decolonizare a mitului lui Robinson Crusoe, în care o capră îți va cuceri inima.

O repovestire subversivă a romanului lui Daniel Defoe, filmul de debut al lui Benjamin Deboosere chestionează ideologia colonială intrinsecă mitului lui Robinson Crusoe, alegându-și drept arme politice satira și suprarealismul. Punând animalele și lumea naturală în prim-planul lucrării sale, Deboosere polemizează cu însăși ideea centralității protagonismului uman, forțându-ne să re-evaluăm conotațiile din spatele unor etichete precum „sălbatic” sau „canibal”, folosite în povestea originală pentru a defini alteritatea. Totodată, alegerea regizorului de a filma această fabulă cinematografică pe peliculă de 16mm, amintind de jurnalele de călătorie și de zilele de aur ale cinemaului etnografic, trimite cu gândul la otrăvitoarea putere de seducție pe care continuă să o exercite asupra noastră imaginile exotizării. Curajos și incisiv, filmului lui Deboosere reprezintă o critică binevenită într-un moment în care lumea artei și instituțiile sale de prestigiu sunt presate să-și asume responsabilitatea cu privire la implicarea lor în practicile coloniale, dar și față de influența imensă pe care au avut-o în cimentarea puterii simbolice a colonialismului prin intermediul discursului cultural pe care îl produc. (Oana Ghera)

Data proiecție și locație

Miercuri, 27 Septembrie | ora 18:00

Cinema Union, Strada Ion Câmpineanu 21
Cumpără bilet

Premii și festivaluri

Benjamin Deboosere

Benjamin Deboosere se folosește de o abordare ludică pentru a face filme cu caracter socio-politic. Filmele sale au fost prezentate în cadrul mai multor festivaluri internaționale de film, printre care Tallinn Black Nights (BNFF), Vancouver Queer Film Festival, Africadoc Bénin, Festival du Film Documentaire de Saint-Louis, Message to man, Brussels Art Film Festival, Achtung Berlin. Primul său scurtmetraj de ficțiune Of Not Such Great Importance a câștigat Premiul Kryzstof Szot la Festivalul de Film de la Lublin 2019, Premiul juriului și cel al publicului la Ongezien Kort 2020 și Premiul pentru cel mai bun scurtmetraj la Working Title Film Festival 2020. The Life and Strange Surprising Adventures of Robinson Crusoe Who Lived for Twenty and Eight Years All Alone On an Inhabited Island and Said It Was His este lungmetrajul său de debut.

 • Fișa tehnică
 • Producție și distribuție
 • DISTRIBUȚIE: Oriana Mangala Ikomo Wanga, Bernice Leming, Blanche Pembe
 • SCENARIU: Benjamin Deboosere
 • IMAGINE: Hans Bruch Jr.
 • MONTAJ: Benjamin Deboosere
 • DESIGN DE PRODUCȚIE: Elli Nalmpanti
 • DESIGN DE SUNET: Gizem Karaosmanoğlu
 • MUZICĂ: Koo & Oriana Ikomo
 • PRODUCȚIE: Untitled Production
 • PRODUCĂTOR: Sarah Deboosere

Competiția Internațională de Lungmetraj

Toate filmele →

THE LIFE AND STRANGE SURPRISING ADVENTURES OF ROBINSON CRUSOE WHO LIVED FOR TWENTY AND EIGHT YEARS ALL ALONE ON AN INHABITED ISLAND AND SAID IT WAS HIS

Benjamin Deboosere | Durata 75 min.

Un exercițiu original și incisiv de decolonizare a mitului lui Robinson Crusoe, în care o capră îți va cuceri inima.

HOME INVASION

Graeme Arnfield | Durata 90 min.

Un film eseu de coșmar despre istoria soneriei, care-i urmărește inventarea și constantele sale reinventări de-a lungul luptelor pentru drepturile muncitorești din secolul al XIX-lea, al anilor de început ai cinematografiei narative și al culturilor de supraveghere contemporane.

DE FACTO

Selma Doborac | Durata 130 min.

Cum poate cinematograful să vorbească despre crimele împotriva umanității, despre violența extremă și despre terorismul de stat fără să le fie complice? De Facto găsește răspunsuri la această întrebare prin intermediul a doi actori, al unui text precis și al unui decor în mod voit restrâns la minimul posibil.

THE HUMAN SURGE 3

Eduardo Williams | Durata 161 min.

Trei grupuri diferite de prieteni rătăcesc într-o lume ploioasă, plină de vânt și întunecată. Își petrec timpul împreună, căutând ceva care să-i distragă de la slujbele lor deprimante și șerpuind constant către misterul unor noi posibilități.

MONISME

Riar Rizaldi | Durata 115 min.

Amenințat cu violențe sponsorizate de stat, un mistic este hotărât să nu-și părăsească pământul de la poalele muntelui Merapi și să continue să-și practice credința de a fi una cu muntele. De cealaltă parte a muntelui, un vulcanolog continuă să insiste că se apropie sfârșitul lumii.

LA PALISIADA

Philip Sotnychenko | Durata 100 min.

Ucraina, 1996. Cu 5 luni înainte de interzicerea pedepsei capitale, doi vechi prieteni, un detectiv al poliției și un psihiatru legist, investighează moartea unuia dintre colegii lor. Cu mult timp în urmă, amândoi fuseseră îndrăgostiți de văduva celui decedat.

THE FACE OF THE JELLYFISH

Melisa Liebenthal | Durata 76 min.

Într-o dimineață, Marina, o femeie de treizeci de ani, se trezește cu un alt chip. Cine este ea acum? The Face of the Jellyfish este o explorare jucăușă a fețelor — atât cele umane, cât și cele animale — și a importanței acestora în definirea identităților și relațiilor noastre. Cine noi suntem dincolo de chip, de imagine?

Meniu