THE SECRET GARDEN

Nour Ouayda
Liban, 2023
27 min.

Locuitorii unui oraș se trezesc într-o dimineață și constată că străzile și piețele sunt invadate de copaci, plante și flori necunoscute. În timp ce Camelia și Nahla investighează originile acestor creaturi noi și ciudate, încep să se petreacă evenimente ciudate și misterioase.

The Secret Garden este o poveste în opt capitole care amintește de catrenele lui Abbas Kiarostami. La nivel vizual, filmul poartă dezinvoltura poetică a poemelor regizorului iranian, peste care se așază o narațiune de tip quest. În interiorul acesteia, niște misterioase plante care apar de nicăieri, alături de investigarea provenienței lor, par a veni ca un răspuns extradiegetic la tipul de observații sensibile ale autorilor, care de obicei transformă vegetația în obiecte pasive destinate contemplării. Povestea din The Secret Garden, un contrapunct ingenios la colajul vizual, este un exemplu perfect de redare a narațiunii în cadrul unei culturi care este mai obișnuită cu tradiția orală decât cu reprezentarea figurativă. (Emil Vasilache)

Data proiecție și locație

Miercuri, 27 Septembrie | 18:00

Cinemateca Eforie, Strada Eforie 2
Cumpără bilet

Premii și festivaluri

Nour Ouayda

Nour Ouayda este regizoare și curatoare de film. Filmele sale abordează experimental diverse forme de ficțiune în cinema. Este membră a colectivului The Camelia Committee, alături de Carine Doumit și Mira Adoumier, și face parte din comitetul editorial al publicației online de film Hors Champ, cu sediul la Montreal. Între 2018 și 2023, a fost directoare adjunctă pentru Metropolis Cinema Association din Beirut, unde a coordonat și dezvoltat proiectul Cinematheque Beirut.

  • Fișa tehnică
  • Producție și distribuție
  • SCENARIU: Nour Ouayda & Carine Doumit
  • MONTAJ: Carine Doumit
  • DESIGN DE SUNET: Kinda Hassan
  • NARATORI: Liwaa Yaziji & Leila Ghandour
  • ARHIVE DE SUNET: Tatiana el Dahdah & Ghassan Salhab
  • VOICE OVER: Khyam Allami & Ziad Moukarzel
  • COLORIZARE: Chrystel Elias
  • PRODUS DE : The Camelia Committee

Ruins of the Future

Toate filmele →

VISION OF PARADISE

Leonardo Pirondi | Durata 16 min.

Hărțile secolului al XV-lea puteau să reprezinte uneori și realul și imaginarul. Visão do Paraíso pleacă de la o expediție în căutarea unei insule mitice din „Lumea Nouă” și analizează puterea imaginației umane și a simulărilor computerizate de a construi noi medii și de a extinde frontierele lumii fizice către o altfel de „Lume Nouă”.

THE VEILED CITY

Natalie Cubides-Brady | Durata 13 min.

The Veiled City este o simfonie urbană cu accente științifico-fantastice și inspirată de Marele Smog din Londra anului 1952. Realizat din imagini de arhivă, filmul ia forma unor scrisori fictive dintr-un viitor post-apocaliptic. Suntem invitați să înțelegem smogul prin prisma urgenței climatice din prezent și a destinului nostru global.

THE SECRET GARDEN

Nour Ouayda | Durata 27 min.

Locuitorii unui oraș se trezesc într-o dimineață și constată că străzile și piețele sunt invadate de copaci, plante și flori necunoscute. În timp ce Camelia și Nahla investighează originile acestor creaturi noi și ciudate, încep să se petreacă evenimente ciudate și misterioase.

FEEL THE HEAT

Pasi Autio | Durata 9 min.

Noaptea, în pădure, o discotecă cu un singur om - luminile clipesc, păsările cântă, dansul continuă, iar timpul devine irelevant. După ce atmosfera din pădure își atinge apogeul, ea începe să scadă liber și necontrolat. Noaptea nu poate continua la nesfârșit, iar, dimineața, ni se dezvăluie realitatea înconjurătoare.

CENTER, RING, MALL

Mateo Vega | Durata 17 min.

Un triptic pe mai multe voci ce trece prin locuri periferice ale infrastructurii urbane: un centru de date, o șosea de centură și un mall abandonat. Toate cele trei locuri au fost construite în virtutea unor anumite moduri de a înțelege lumea: viziuni ale viitorului și promisiuni ale progresului născute sub influența SUA, viziuni care nu s-au dovedit a fi nimic din utopiile simulate.

BLISS.JPG

Emily Rose Apter & Elijah Stevens | Durata 9 min.

Un jurnal de călătorie prin terenurile familiare și nefamiliare ale peisajelor digitale. Îmbinând filmări pe 16 mm ale unor fundaluri de ecran cu peisaje sonore ce provin din locuri de extracție tehnologică - exploatări de metale prețioase, turnătorii, fabrici de microprocesare și ferme de date - Bliss.jpg excavează și examinează locurile geologice și geografice în care se produc lumile noastre virtuale.

Meniu