VISION OF PARADISE

Leonardo Pirondi
Brazilia, SUA, Marea Britanie, 2022
16 min.

Hărțile secolului al XV-lea puteau să reprezinte uneori și realul și imaginarul. Visão do Paraíso pleacă de la o expediție în căutarea unei insule mitice din „Lumea Nouă” și analizează puterea imaginației umane și a simulărilor computerizate de a construi noi medii și de a extinde frontierele lumii fizice către o altfel de „Lume Nouă”.

Până unde putem randa realitatea imediată, ea însăși o imitație imperfectă a lumii perfecte, conceptuale? Până în ce punct putem vectoriza lumea înainte ca rețeaua să înceteze să mai fie o grilă și să devină principalul referent? Ce bine și liniștitor e să știi că alimentarea cu energie a lumilor digitale poate fi pur și simplu oprită, deconectată. Dar amenințările „lumii reale”, oricât de cumplite ar fi ele, nu pot pur și simplu dispărea. Visão do Paraíso incită la toate aceste întrebări. Poate că paradoxul tehnologiei ca o amenințare iminentă, dar atât de greu de descris, este că, de cele mai multe ori, cei care se tem cel mai mult de ea sunt tocmai aceia care lucrează zi și noapte pentru a face posibilă ipotetica noastră distrugere (sau cel puțin obsolescența noastră). (Emil Vasilache)

Data proiecție și locație

Miercuri, 27 Septembrie | 18:00

Cinemateca Eforie, Strada Eforie 2
Cumpără bilet

Premii și festivaluri

Leonardo Pirondi

Leonardo Pirondi este un cineast brazilian care activează între Los Angeles, São Paulo și Porto. O parte consistentă a activității sale se folosește de manipulări analogice și digitale ale pelicule pentru a examina implicațiile sociopolitice care se află la intersecția dintre imaginație, știință, mit și tehnologie. Filmele sale au fost prezentate în cadrul mai multor festivaluri de film și instituții din întreaga lume, precum Festivalul Internațional de Film de la Rotterdam, New York Film Festival, BFI London, Melbourne, Edinburgh, True/False, Ambulante, Curtas Vila do Conde, Guanajuato, Wexner Center, REDCAT și altele. O parte din lucrările sale se află în colecția Cinematecii Muzeului de Artă Modernă din Rio de Janeiro și în cea a The Film-Makers’ Cooperative din New York. A studiat film/video la CalArts, este bursier Sundance Ignite Fellow și laureat al Allan Sekula Social Documentary Fund și al Tim Disney Prize for Excellence in the Storytelling Arts.

  • Fișa tehnică
  • Producție și distribuție
  • REGIZOR, PRODUCĂTOR, DIRECTOR DE IMAGINE, MONTAJ: Leonardo Pirond
  • DISTRIBUȚIE: David OReilly, Douglas Goodwin, Leonardo Pirondi, Jackson Fletcher, George Tramell, Dan Dixon
  • FILM PROCESSING: Alix Blevins, Leonardo Pirondi
  • SUNET: Andrew Kim, Leonardo Pirondi
  • SUSȚINUT DE: Galeria Mola, CalArts Film/Video Project Grant
  • PRODUCĂTOR: Leonardo Pirondi

Ruins of the Future

Toate filmele →

VISION OF PARADISE

Leonardo Pirondi | Durata 16 min.

Hărțile secolului al XV-lea puteau să reprezinte uneori și realul și imaginarul. Visão do Paraíso pleacă de la o expediție în căutarea unei insule mitice din „Lumea Nouă” și analizează puterea imaginației umane și a simulărilor computerizate de a construi noi medii și de a extinde frontierele lumii fizice către o altfel de „Lume Nouă”.

THE VEILED CITY

Natalie Cubides-Brady | Durata 13 min.

The Veiled City este o simfonie urbană cu accente științifico-fantastice și inspirată de Marele Smog din Londra anului 1952. Realizat din imagini de arhivă, filmul ia forma unor scrisori fictive dintr-un viitor post-apocaliptic. Suntem invitați să înțelegem smogul prin prisma urgenței climatice din prezent și a destinului nostru global.

THE SECRET GARDEN

Nour Ouayda | Durata 27 min.

Locuitorii unui oraș se trezesc într-o dimineață și constată că străzile și piețele sunt invadate de copaci, plante și flori necunoscute. În timp ce Camelia și Nahla investighează originile acestor creaturi noi și ciudate, încep să se petreacă evenimente ciudate și misterioase.

FEEL THE HEAT

Pasi Autio | Durata 9 min.

Noaptea, în pădure, o discotecă cu un singur om - luminile clipesc, păsările cântă, dansul continuă, iar timpul devine irelevant. După ce atmosfera din pădure își atinge apogeul, ea începe să scadă liber și necontrolat. Noaptea nu poate continua la nesfârșit, iar, dimineața, ni se dezvăluie realitatea înconjurătoare.

CENTER, RING, MALL

Mateo Vega | Durata 17 min.

Un triptic pe mai multe voci ce trece prin locuri periferice ale infrastructurii urbane: un centru de date, o șosea de centură și un mall abandonat. Toate cele trei locuri au fost construite în virtutea unor anumite moduri de a înțelege lumea: viziuni ale viitorului și promisiuni ale progresului născute sub influența SUA, viziuni care nu s-au dovedit a fi nimic din utopiile simulate.

BLISS.JPG

Emily Rose Apter & Elijah Stevens | Durata 9 min.

Un jurnal de călătorie prin terenurile familiare și nefamiliare ale peisajelor digitale. Îmbinând filmări pe 16 mm ale unor fundaluri de ecran cu peisaje sonore ce provin din locuri de extracție tehnologică - exploatări de metale prețioase, turnătorii, fabrici de microprocesare și ferme de date - Bliss.jpg excavează și examinează locurile geologice și geografice în care se produc lumile noastre virtuale.

Meniu