VREAU SĂ SPARG SERA

Teona Galgoțiu
România, 2022
21 min.

Sara se confruntă cu primele semne ale unei boli pe care a moștenit-o de la tatăl ei, care, în stadiul final, le va transforma corpurile în plante. Sara are nevoie de o schimbare majoră. Dar, înainte de asta, ea trebuie să încerce să scape de amintirile violente din copilărie, așa că își vizitează tatăl țintuit la pat și îi spune tot ce nu i-a putut spune până acum.

Mefiența cinemaului pentru ecranul dublu este de neînțeles. Pictura, de pildă, l-a acceptat încă din vremuri primitive, din momentul în care două desene diferite au fost făcute unul lângă altul. Tot atunci s-a născut montajul artistic, pe care cinemaul l-a liniarizat odată cu pretenția de a fi înțeles narativ, nu plastic. Teona Galgoțiu a înțeles că acest fel rar de a face cinema nu are legătură cu simpla fragmentare a imaginii, ci cu extinderea a tot ce poate fi într-o imagine. Astfel, acest coming-of-age abrupt despre oameni care devin plante traduce teoria ecologiei în poezie vizuală, cu timpi și spații neîngrădite. (Călin Boto)

Data proiecție și locație

Vineri, 29 Septembrie | 21:00

Cinemateca Eforie, Strada Eforie 2
Cumpără bilet

Premii și festivaluri

Teona Galgoțiu

Teona Galgoțiu este regizoare de film și scriitoare. Printre festivalurile la care a participat, fie în cadrul competiției de scurtmetraje, fie al seminariilor, se numără Sarajevo IFF, Oberhausen IFF, Ji.hlava IFF și Shanghai IFF, iar textele sale au fost publicate în antologii și publicații online precum Zona Nouă, Dragă Virginia, Subcapitol, Lighthouse Literary Journal. Face parte din echipa de organizare a Festivalului Super din 2014, festival a cărui miză principală este educația adolescenților prin intermediul artei. Este și fondatoarea platformei Gura Mare, care explorează poezia prin proiecte interdisciplinare, pentru care a primit premiul de experiment poetic „Gheorghe Iova”. În 2020 a debutat cu volumul de poezii „Mă uit înapoi și dispare” la OMG Publishing (Premiul de debut „Iustin Panța”, Cartea de poezie a anului ARCCA).

 • Fișa tehnică
 • Producție și distribuție
 • DISTRIBUȚIE: Ioana Bugarin, Valentin Popescu, Ana Covalciuc, Vlad Galer, Diana Gheorghian, Anda Saltelechi
 • SCENARIU: Teona Galgoțiu, Mircea Andrei Florea
 • IMAGINE: Bogdan Marinescu
 • MONTAJ: Alexandra Diaconu
 • SUNET: Flora Pop
 • DESIGN DE PRODUCȚIE: Ileana Zirra
 • MUZICĂ: Kadjavsi
 • PRODUCȚIA: UNATC
 • PRODUCĂTORI: Ioana Bogdana, Andra Gheorghiu

Competiția Națională 1

Toate filmele →

VREAU SĂ SPARG SERA

Teona Galgoțiu | Durata 21 min.

Sara se confruntă cu primele semne ale unei boli pe care a moștenit-o de la tatăl ei, care, în stadiul final, le va transforma corpurile în plante. Sara are nevoie de o schimbare majoră. Dar, înainte de asta, ea trebuie să încerce să scape de amintirile violente din copilărie, așa că își vizitează tatăl țintuit la pat și îi spune tot ce nu i-a putut spune până acum.

FISH (IF YOU LIVE IN THE WAY OF THE OCEAN, YOU HAVE TO EAT THE OCEAN)

Laura Pop | Durata 7 min.

Oceanul. Văzut din perspectiva pescărițelor și pescarilor taiwanezi și din perspectiva peștilor.

CORPOREAL RED

Anca Bucur | Durata 10 min.

Corporeal Red abordează problema monetizării terenurilor, concentrându-se pe extracția și prelucrarea de bauxită. Lucrarea video propune o lectură critică a unui peisaj în ruină, precum și a ecologiilor sociale de care acesta amintește, încercând să traseze o legătură directă între materialitatea lor mizerabilă și sistemul extractivist și colonial al capitalismului contemporan.

O SERIE DE GÂNDURI DESPRE MEMORIE

Andra Tarara | Durata 7 min.

O mică parte a arhivei fotografice a lui Ion Tarara este pusă în ordine sentimentală de către fiica lui, ocazie cu care cineasta regândește o poetică a arhivisticii.

SENTIMENTAL STORIES

Xandra Popescu | Durata 16 min.

Un restaurant aproape pustiu în mijlocul unui port. Proprietara, Violeta, visează la o viață care ar fi putut fi altfel. O angajează pe nepoata ei, Maria, o pasivistă radicală care n-are nicio treabă cu motivația sau ambiția. Între treburi casnice și pauze de țigară, cele două vorbesc despre viitor. Pe zi ce trece, ele asistă la o poveste de dragoste care dă să se termine, în timp ce o alta încearcă să se nască.

DANSEZ ȘI EU LA NUNTA PĂRINȚILOR MEI

Andreea Chiper | Durata 23 min.

La 25 de ani de la nunta părinților săi, o regizoare sapă în filmul nunții lor pentru a descoperi mai multe despre familia ei. Această căutare o va duce însă pe tărâmul nebănuit al secretelor de familie și va trezi amintiri îngropate adânc în memorie.

Meniu