WE KNEW HOW BEAUTIFUL THEY WERE, THESE ISLANDS

Younes Ben Slimane
Tunisia, Franța, 2022
20 min.

În mijlocul cimitirului de migranți din Zarzis, în sudul Tunisiei, un străin solitar își execută ritualul nocturn, săpând delicat mormintele și veghind asupra sufletelor care se odihnesc. La căderea nopții, el ne dezvăluie obiectele acestora – o colecție de obiecte mărturii ale cicatricilor și poveștilor lor.

Un cimitir pustiu, parcă extras din neant. Ce spune despre noi ce nu luăm pe lumea cealaltă? We knew how beautiful they were, these islands e o colecție de portrete enigmatice, sugerate doar de către obiectele care posibil să le fi aparținut migranților îngropați. În clarobscurul atent ghidat al lui Younes Ben Slimane obiectul se transformă în artefact, ca și cum s-ar afla în lumina vitrinei unui muzeu în care etichetele lipsesc cu totul. Spectatorul poate proiecta și înțelege doar ce e pregătit să înțeleagă — obiecte triviale se amestecă cu materiale incerte, amorfe, dar totuși organice. Groparul filmului e mai degrabă un arheolog, dar unul ritualic, care nu sapă ca să exploreze — și nici ca să-și apropie obiectele — ci ca să jelească și să dea un sens urmelor lăsate de existență. (Dora Leu)

Data proiecție și locație

Vineri, 29 Septembrie | 18:00

Cinemateca Eforie, Strada Eforie 2
Cumpără bilet

Premii și festivaluri

Younes Ben Slimane

Younes Ben Slimane este un artist și regizor tunisian. Utilizând filmul, video, fotografia, desenul și instalația, acesta stabilește un dialog permanent între arhitectură și artele vizuale, în care diferite medii coexistă și își reflectă reciproc potențialul și limitările. Younes și-a finalizat studiile postuniversitare în cadrul Le Fresnoy. Lucrările sale au fost expuse la Centre Wallonie-Bruxelles, la Institut du monde arabe din Paris, la Mucem în Marsilia, la Galeria Selma Feriani din Sidi Bou Saïd și la Muzeul de Artă Contemporană din Skopje. Filmele sale au fost selectate în cadrul unor festivaluri internaționale precum Festivalul de Film de la Locarno și CPH:DOX. A primit premiul Tanit d’or la Carthage Film Festival și premiul Studio Collector (FR).

 • Fișa tehnică
 • Producție și distribuție
 • SCENARIU: Younes Ben Slimane
 • CU: Kabir SK, Plam’s Mwanza, David Max Sembula
 • IMAGINE: Younes Ben Slimane
 • MONTAJ: Younes Ben Slimane
 • SUNET: Tima Savchenko
 • MONTAJ SUNET: Médéric Corroyer
 • MIXAJ SUNET: Geoffrey Durcak
 • MUZICĂ: Ben Russell
 • PRODUS DE: Le Fresnoy – Studio national des arts contemporains, Inside productions Tunisie

Vanishing Traces

Toate filmele →

SMOKE OF THE FIRE

Daryna Mamaisur | Durata 22 min.

Portugalia, limba portugheză și o regizoare ucraineană care învață limba și care își asumă rolul unui potențial migrant. Printre limbi străine, printre imaginile unui aici și cele ale unei țări aflate în război, o voce încearcă să pună în cuvinte ce înseamnă starea de exil.

PACIFIC CLUB

Valentin Noujaïm | Durata 16 min.

Pacific Club s-a deschis în 1979 într-un subsol din La Défense — cartierul de afaceri al Parisului. Primul club de noapte destinat arabilor din suburbii; o lume paralelă a dansului, a transpirației, a tinerelor iubiri și a utopiilor de-o noapte. Povestea uitată a acestui club și a unei generații care a visat să se integreze în Franța ne-o povestește Azedine.

GEOMARKR

Chloé Galibert-Laîné | Durata 22 min.

După ce ani de zile a călătorit prin lume cu camera de filmat, Chris Marker a îmbrățișat online-ul ca pe o nouă scenă în care să-și desfășoare explorările sale cinematografice. Ani mai târziu, în lockdown, sute de gameri s-au apucat de GeoGuessr, un joc online care îi invită pe jucători să cutreiere lumea prin intermediul ecranului de calculator.

BLACK STRANGERS

Dan Guthrie | Durata 8 min.

După ce îi vede numele menționat pe un transcript păstrat în arhivele din Gloucestershire, Dan se aventurează la o plimbare prin pădure în căutarea lui Daniel, un bărbat îngropat în Nympsfield la 31 decembrie 1719 și denumit în document „un străin negru”. Mergând, Dan i se adresează direct lui Daniel, speculând asupra paralelelor dintre el și bărbatul care poartă același nume.

WE KNEW HOW BEAUTIFUL THEY WERE, THESE ISLANDS

Younes Ben Slimane | Durata 20 min.

În mijlocul cimitirului de migranți din Zarzis, în sudul Tunisiei, un străin solitar își execută ritualul nocturn, săpând delicat mormintele și veghind asupra sufletelor care se odihnesc. La căderea nopții, el ne dezvăluie obiectele acestora - o colecție de obiecte mărturii ale cicatricilor și poveștilor lor.

Meniu