Conștiință Vizuală: Retrospectivă de Film Experimental Românesc

„Un om = o conștiință vizuală”, iar „universul vizual = suma conștiințelor vizuale”, așa cum arată pe ecran Constantin Flondor în al său Eu-Tu-Martor. Căci cinemaul este arta perfectă pentru a dovedi o asemenea conștiință duală, de sine și a lumii înconjurătoare, având ca fundamente două mari pasiuni simple, dar și responsabilități nebănuite: a documenta realitatea (înșelătoare) și a o modifica după bunul plac. Filmele retrospectivei de cinema românesc din acest an conțin mare parte din ideile și emoțiile discursurilor contemporane despre imagine — frica și dubiul, fantezia și plăcerea, dorința de a lăsa o urmă în peisaj, faptul documentar și trucul la fel de documentar — dând impresia că totul s-a schimbat și, totuși, nimic nu e nou. În fond, prima imagine rupestră a fost și ea o chestiune de conștiință, de a fi într-o lume a cărei sens poate fi dat printr-o reprezentare. (Călin Boto)

TO BE

Petros Minopetros | Durata 6 min.

Niște tineri folkiști pierd vremea la cinematograf cu un film oarecare. Pe ecran, un om se întinde pe calea ferată și își așteaptă sfârșitul. Doar că la un moment dat ecranul și realitatea devin totuna.

SOARELE ȘI DUBLUL SĂU

Mona Vătămanu, Florin Tudor | Durata 5 min.

Sus pe cer, soarele, și încă un soare, dublul celuilalt. O simplă supraimpoziție invocă cu toată forța imaginarul și poetica de anticipație, punând totodată problema dublului. Ce presupune singularul suprem pentru o cultură a reproducerii în masă?

EU-TU-MARTOR. CONȘTIINȚA VIZUALĂ

Constantin Flondor | Durata 15 min.

Un studiu ludic de perspectivă cinematografică pe din trei: trei camere de filmat, trei ecrane, Eu, Tu, Martor.

RECONSTRUCȚIE ÎN PEISAJ

Wanda Mihuleac | Durata 7 min.

Un peisaj e un peisaj e un peisaj. Însă în darea sa de seamă despre ambiguitatea realității, Wanda Mihuleac mizanscenează un peisaj infinit din reflecții și lumini.

METROPOEM

Sergiu Huzum | Durata 33 min.

El și ea se întâlnesc din întâmplare la metroul parizian. Sunt, au fost, sau vor fi – sau nu – împreună în această lume fără timp și cu spațiu infinit a metropoemelor.

FOTOGRAFII DE FAMILIE

Radu Igazság | Durata 7 min.

Timpul trece repede pentru o mică și tânără familie: curând nu va mai fi mică, copiii cresc, părinții îmbătrânesc, iar această realitate în continuă mișcare, ștearsă și difuză, mai stă uneori la cameră.

DOCUMENTAR DESPRE…

Ioana Holban | Durata 10 min.

Niște tineri documentariști au de făcut un reportaj despre munca într-o întreprindere de strunguri. Doar că Documentar despre... este și un film ludic, aproape obraznic despre propria facere.

ÂME

Ion Grigorescu | Durata 16 min.

O antologie de puneri în scenă ale unor scrieri și idei canonice despre „ideologia lucrului viu”.

Meniu