Festivalul

Conceptul
festivalului

Fondat de regizorii Copel Moscu și Adina Pintilie, BIEFF este primul eveniment din România destinat filmului de avangardă și artei vizuale, o inițiativă necomercială cu orientare educațională, care are ca scop promovarea creaţiilor inovatoare și a unor artişti cu viziuni profund personale asupra realităţii contemporane, care, în acelaşi timp, explorează cu îndrăzneală limitele limbajului cinematografic. Un cinema al libertăţii totale de creaţie, un cinema fără compromisuri.

În centrul programului de filme propus de BIEFF se află COMPETIŢIA INTERNAŢIONALĂ DE SCURTMETRAJ EXPERIMENTAL, care aduce în premieră în România o selecție a celor mai provocatoare şi inovative experimente vizuale din ultimul an, printre care se numără și filme premiate şi proiectate în  cadrul unor importante festivaluri de profil, precum Cannes, Berlin, Veneţia, Rotterdam, Locarno, Oberhausen, Toronto etc., dar și în context expozițional, în muzee şi galerii de artă prestigioase din întreaga lume.

Începând cu ediția din 2021, BIEFF prezintă și o amplă selecție de scurtmetraje autohtone în cadrul COMPETIȚIEI NAȚIONALE DE SCURTMETRAJ.

Din 2022, în premieră în istoria festivalului, spectatorii sunt invitați să urmărească și o selecție de lungmetraje inovatoare realizate de regizori aflați la primul sau al doilea film, în cadrul COMPETIȚIEI INTERNAȚIONALE DE LUNGMETRAJ.

De-a lungul celor 13 ani de existență, BIEFF a fost onorat să aibă ca parteneri câteva dintre cele mai importante festivaluri şi instituţii din sfera cinema-ului de avangardă şi a artelor vizuale, recunoscute în întreaga lume pentru sprijinul constant acordat creaţiei radical inovatoare: QUINZAINE DES RÉALISATEURS – Cannes Film Festival, BERLINALE Forum Expanded – Berlin International Film Festival, International Film Festival ROTTERDAM, ARSENAL – Institute for Film and Video Art Berlin,  EYE Film Institute Netherlands, CENTRE POMPIDOU – MUSÉE NATIONAL D’ART MODERNE.

FESTIVALUL INTERNAŢIONAL DE FILM EXPERIMENTAL BUCUREŞTI BIEFF  a fost creat sub patronajul Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” şi al Universităţii Naționale de Arte București.

Board

Adina Pintilie

Co-Fondator

Co-fondatoare și fost director artistic al Festivalului Internațional de Film Experimental București (2010-2019). Absolventă a Universității Naționale de Teatru și Film București (UNATC), regizoarea și curatoarea Adina Pintilie lucrează la graniţa dintre ficţiune, documentar şi artă vizuală, filmele sale fiind un fenomen aparte în peisajul cinematografic românesc, în care se disting printr-un stil vizual profund personal, experimentare îndrăzneaţă în limbajul cinematografic şi explorare fără compromis a psihologiei umane. Lungmetrajul ei NU MĂ ATINGE-MĂ a câștigat Ursul de Aur și Premiul GWFF pentru Cel mai bun lungmetraj de debut la Berlinale 2018.

Oana Ghera

Director Artistic

Oana Ghera este curator, manager cultural și educator de cinema. Din 2020 este directorul artistic al BIEFF, iar în trecut a lucrat ca selecționer pentru Festivalul Internațional de Film NexT (2016-2019). Activitatea ei curatorială include programe speciale realizate pentru  platforma This Is Short, Short Waves Poznan, Europalia Arts Festival, Televiziunea Română și altele. A participat de asemenea într-o varietate de jurii pentru festivaluri precum Go Short, Short Waves Poznan, Mecal Pro, Concorto Film Festival, San Sebastian (Nest Competition), Veneția (Giornate degli Autori).

Oana Furdea

Manager Festival

Activă în sectorul cultural de șapte ani, Oana Furdea a făcut parte din echipele multor festivaluri (de film, muzică și teatru), dintre care trei au fost coordonate de către ea în calitate de manager.  În prezent lucrează în distribuție de film și face parte din echipa de programare a festivalului TIFF, fiind totodată și managerul festivalului BIEFF.

Echipă - BIEFF 2023

Meniu