Proiecții Speciale

Film de deschidere: TWST – Things We Said Today

r. Andrei Ujică | Durata 86’

O capsulă de timp a weekendului 13-15 august 1965, la New York, încadrată de sosirea trupei The Beatles în oraș şi de primul ei concert pe Shea Stadium și narată din perspectiva a doi adolescenţi.

Triton

r. Ana Lungu | Durata 85’

O voce feminină bântuie o privire masculină. Un documentar de arhivă despre trei bărbați care creează imagini în care apar femei, în România, de la cel de-Al Doilea Război Mondial până la Revoluție: un inginer care își filmează fiica, un profesor de muzică care își documentează familia și un aristocrat care înregistrează vara pe care o petrece cu soția în timpul războiului.

A Fidai Film

r. Kamal Aljafari | Durata 78’

În vara anului 1982 armata israeliană a invadat Beirutul. A jefuit atunci Centrul Palestinian de Cercetare și a luat ca pradă întreaga sa arhivă. Arhiva conținea documente istorice referitoare la Palestin, printre care o colecție de imagini fotografice și imagini în mișcare. Plecând de la această premisă, A Fidai Film explorează memoria vizuală a acestui act de jefuire și re-apropiază imaginile care se află acum în mâinile arhivelor israeliene.

Opt ilustrate din lumea ideală

r. Radu Jude, Christian Ferencz-Flatz | Durata 71’

Opt ilustrate din lumea ideală este un documentar de found-footage, compus în întregime din fragmente de reclame care au marcat istoria publicității românești post-decembriste. Filmul explorează natura condiției umane în contextul tranziției economice, abordând tematici precum dragostea, moartea, fragilitatea corpului uman, dar și trecerea de la un sistem economic socialist la unul capitalist. Structura episodică a filmului este împărțită în opt capitole, fiecare dintre acestea concentrându-se asupra unui aspect specific al acestei lumi ideale imaginate prin lentila publicității comerciale. Un film între poezie găsită și o enciclopedie ieșită din uz, între artă trash și summa theologiae.

Film de închidere: It’s Not Me

r. Leos Carax | Durata 41’

Pentru o expoziție care în final n-a mai avut loc, Centrul Pompidou i-a cerut cineastului să răspundă, în imagini la următoarea întrebare: „Unde te afli acum, Leos Carax? Acesta încearcă un răspund – dar găsește numai întrebări. Despre sine și despre lumea „sa”: Nu știu, dar dacă aș ști, aș răspunde cum că…

Meniu